Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
pilotka15
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 30 paź 2006, o 19:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 12 razy
Post
autor: pilotka15 »
zadanie niby proste, ale jednak:
Oblicz stosunek długości dłuższej przyprostokątnej do krótszej w trójkącie prostokątnym o kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) gdy:
a) \(\displaystyle{ \alpha = 15}\)*
b)\(\displaystyle{ \alpha = 73}\)*
c)\(\displaystyle{ \alpha = 50}\)*
Z góry dziękuję
-
Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek »
Krótsza przyprostokątna jest przy większym kącie ostrym, więc po kolei
\(\displaystyle{ \cot 15^\circ\\\tan 73^\circ\\\tan 50^\circ}\)
-
pilotka15
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 30 paź 2006, o 19:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 12 razy
Post
autor: pilotka15 »
i wystarczy, że obok tak napisze, czy jakieś obliczenia przydałoby się zrobić?
-
Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek »
\(\displaystyle{ \cot 15^\circ}\) jeszcze można by policzyć (pozostałe niebardzo), a najlepiej do każdego przykładu zrobić rysunek.
-
pilotka15
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 30 paź 2006, o 19:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 12 razy
Post
autor: pilotka15 »
ok. Dziękuje bardzo