zbiór rozwiązań nierówności

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
michal111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 6 gru 2016, o 13:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 13 razy

zbiór rozwiązań nierówności

Post autor: michal111 »

Witam

Czy \(\displaystyle{ x \in \left\langle - \frac{ \pi }{3} +2k \pi ; \frac{ \pi }{3} +2k \pi \right\rangle}\)

Znaczy to samo co:

\(\displaystyle{ x \in \left\langle 2k \pi ; \frac{ \pi }{3} +2k \pi \right\rangle \cup \left\langle \frac{5}{3} \pi +2k \pi ; 2 \pi +2k \pi \right\rangle}\)

Różnica między moją (1) a podręcznikową odpowiedzią, jak dla mnie to samo ale i tak wolę się zapytać. Polecenie brzmiało: rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ \cos x \ge \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 31 sty 2017, o 16:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

zbiór rozwiązań nierówności

Post autor: octahedron »

Tak, to to samo.
ODPOWIEDZ