Witam, szukam jakiegoś prostego sposobu, aby wyznaczyć kąt za pomocą podanej wartości funkcji trygonometrycznej. I nie chodzi mi o odczytywanie z tablic, bardziej chodzi mi o przypadki kiedy mamy ujemną wartość np.
\(\displaystyle{ \cos \alpha = - \frac{1}{2}}\)
Zamiana wartości funkcji trygonometrycznej na kąt
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 10 sty 2017, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Zamiana wartości funkcji trygonometrycznej na kąt
Ostatnio zmieniony 22 sty 2017, o 17:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Zamiana wartości funkcji trygonometrycznej na kąt
Ale w tablicach nie masz ujemnych wartość - sprecyzuj więc o co Ci chodzi.
Poprzedni post wyjaśnił Twój problem ?
Poprzedni post wyjaśnił Twój problem ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Zamiana wartości funkcji trygonometrycznej na kąt
Piasek101 zwrócił uwagę na fakt, że nie ma tablic funkcji arcus cosinus, tylko cosinus, więc trzeba wykonać tzw. wyszukiwanie odwrotne. Gdy \(\displaystyle{ \cos\alpha<0}\), to trzeba dodatkowo wykorzystać własności funkcji cosinus.
W przypadku \(\displaystyle{ \cos\alpha=-\frac{1}{2}}\), to kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest oczywisty i można obyć się bez tablic.
Autorowi wątku chodzi o sposób bez wykorzystania tablic, więc pozostaje użycie rozwinięcia funkcji arcus cosinus w szereg Taylora lub odwrotna interpolacja liniowa z wartości funkcji cosinus – oczywiście także trzeba wykorzystać własności tej funkcji.
W przypadku \(\displaystyle{ \cos\alpha=-\frac{1}{2}}\), to kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest oczywisty i można obyć się bez tablic.
Autorowi wątku chodzi o sposób bez wykorzystania tablic, więc pozostaje użycie rozwinięcia funkcji arcus cosinus w szereg Taylora lub odwrotna interpolacja liniowa z wartości funkcji cosinus – oczywiście także trzeba wykorzystać własności tej funkcji.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zamiana wartości funkcji trygonometrycznej na kąt
Jestem prawie pewny, że autorowi wątku nie o to chodzi.SlotaWoj pisze:Autorowi wątku chodzi o sposób bez wykorzystania tablic, więc pozostaje użycie rozwinięcia funkcji arcus cosinus w szereg Taylora lub odwrotna interpolacja liniowa z wartości funkcji cosinus – oczywiście także trzeba wykorzystać własności tej funkcji.
Ja bym zaproponował zaprzyjaźnienie się z wykresem cosinusa i wzorami redukcyjnymi.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Zamiana wartości funkcji trygonometrycznej na kąt
Że też zapomniałem o przyjaźni! W moim przypadku pojawiła się ona tak dawno, że stała się oczywistością.Jan Kraszewski pisze:Ja bym zaproponował zaprzyjaźnienie się z wykresem cosinusa i wzorami redukcyjnymi.