Trygonometria zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 10 sty 2017, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Trygonometria zadanie
\(\displaystyle{ 2\cos 2x\cos 5x=\cos 7x+\frac12}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0; \pi \right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2017, o 00:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 10 sty 2017, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Trygonometria zadanie
Nie maPremislav pisze:Wskazówka: \(\displaystyle{ 2\cos 2x \cos 5x=\cos(5x+2x)+\cos(5x-2x)}\)
A na pewno tam na początku jest ten iks???
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Trygonometria zadanie
To jest dosyć podstawowa rzecz.
Mamy \(\displaystyle{ \cos \alpha=\cos \beta \Leftrightarrow \alpha=\beta+2k\pi \vee \alpha=-\beta+2k\pi, k \in \ZZ}\)
Tutaj dostajesz \(\displaystyle{ \cos 3x=\cos \frac{\pi}{3}}\), bo \(\displaystyle{ \frac 1 2=\cos \frac \pi 3}\) (takie podstawowe pary argument-wartość należy pamiętać) i dalej to rozpisujesz jak wyżej.
Mamy \(\displaystyle{ \cos \alpha=\cos \beta \Leftrightarrow \alpha=\beta+2k\pi \vee \alpha=-\beta+2k\pi, k \in \ZZ}\)
Tutaj dostajesz \(\displaystyle{ \cos 3x=\cos \frac{\pi}{3}}\), bo \(\displaystyle{ \frac 1 2=\cos \frac \pi 3}\) (takie podstawowe pary argument-wartość należy pamiętać) i dalej to rozpisujesz jak wyżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 10 sty 2017, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Trygonometria zadanie
czyli wyjdzie \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{9}}\) ?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2017, o 00:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa TYLKO do wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa TYLKO do wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 10 sty 2017, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Trygonometria zadanie
i chyba jeszcze \(\displaystyle{ x= \pi}\)Premislav pisze:Tak.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2017, o 00:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa TYLKO do wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa TYLKO do wyrażeń matematycznych.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Trygonometria zadanie
Chyba niedokładnie tak, ale coś na pewno przeoczyłem (głupie dzielenie). Tak by to wyglądało:
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{9}+ \frac{2}{3}k\pi \vee x=-\frac \pi 9+\frac 2 3k\pi, k \in \ZZ}\)
Czyli w tym przedziale będą to:
\(\displaystyle{ \frac \pi 9, \frac 5 9\pi, \frac 7 9 \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{9}+ \frac{2}{3}k\pi \vee x=-\frac \pi 9+\frac 2 3k\pi, k \in \ZZ}\)
Czyli w tym przedziale będą to:
\(\displaystyle{ \frac \pi 9, \frac 5 9\pi, \frac 7 9 \pi}\)