Różnowartościowość funkcji cyklometrycznej.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Waszok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 8 cze 2014, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trzebcz
Podziękował: 17 razy

Różnowartościowość funkcji cyklometrycznej.

Post autor: Waszok »

Witam,
wie ktoś może w jaki sposób sprawdzić różnowartościowość następującej funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)=x\arcsin(6x)}\)
Zapisujemy to w postaci \(\displaystyle{ x_{1}\arcsin(6x_{1})=x_{2}\arcsin(6x_{2})}\) i chcemy pokazać, że \(\displaystyle{ x_{1}=x_{2}}\) - wtedy będzie różnowartościowa. Jednak nie mam pomysłu jak to ugryźć ...

Z góry dziękuję za wszelkie pomysły
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Różnowartościowość funkcji cyklometrycznej.

Post autor: a4karo »

Alez ona wcale nie jest różnowartościowa. wsk: sprawdź, że jest parzysta.
Waszok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 8 cze 2014, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trzebcz
Podziękował: 17 razy

Różnowartościowość funkcji cyklometrycznej.

Post autor: Waszok »

Faktycznie, nie pomyślałem o parzystości, dziękuję
ODPOWIEDZ