Przekształcenie równania z trygonometrii

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kejm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 gru 2016, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

Przekształcenie równania z trygonometrii

Post autor: kejm »

Witajcie,
Jak przekształcić poniższe równanie, aby wyliczyć \(\displaystyle{ \alpha}\) ?

\(\displaystyle{ \beta = \arcsin \frac{2 \alpha + \sin 2 \alpha }{ \pi }}\)

Być może w całości jest to bardzo proste, ale z dostępnej mi wiedzy dotarłem do momentu:

\(\displaystyle{ \frac{\pi \sin \beta }{2} = \alpha + \sin \alpha \cdot \cos \alpha}\)
ale co zrobić z iloczynem sinusa i cosinusa?
Da się to w prosty sposób rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 31 gru 2016, o 20:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22247
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3762 razy

Przekształcenie równania z trygonometrii

Post autor: a4karo »

Nie da się. Tego typu równania rozwiązuje się numerycznie
kejm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 gru 2016, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

Przekształcenie równania z trygonometrii

Post autor: kejm »

Do jakiego więc działu matematyki powinienem zajrzeć, aby dla dowolnego \(\displaystyle{ \beta}\) w przedziale od \(\displaystyle{ 0^{\circ}}\) do \(\displaystyle{ 90^{\circ}}\) obliczyć \(\displaystyle{ \alpha}\)?-- 9 sty 2017, o 16:48 --Odświeżam temat.
Nie za bardzo orientuję się jak obliczyć numerycznie takie równanie.
W sieci znalazłem metodę Newtona, ale czy dobrze szukam, czy warto zagłębić się w to, czy są jeszcze inne dobre metody? Ważna dla mnie jest dokładność, a metoda Newtona podobno daje przybliżone wyniki.
Jeżeli ktoś tu zna się na takich równaniach, proszę o jeszcze jedną wskazówkę.
Wzór pochodzi z odwzorowania kartograficznego Mollweidego.
Ostatnio zmieniony 3 sty 2017, o 12:42 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stopień to \circ
ODPOWIEDZ