Układ równań 2 niewiadome

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
edward1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 17 paź 2013, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy

Układ równań 2 niewiadome

Post autor: edward1337 »

mam problem z takim układem:

\(\displaystyle{ \begin{cases} l_1\cos\varphi_{1}+l_2\cos\varphi_{2}+l_3\cos\varphi_{3}-l_5 \\ l_1\sin\varphi_{1}+l_2\sin\varphi_{2}+l_3\sin\varphi_{3}-l_4\end{cases}}\)

Moje niewiadome to:
\(\displaystyle{ \varphi_3}\) oraz \(\displaystyle{ l_1}\)

Nie wiem jak podejść ten układ. Sprawa dotyczy analitycznej metody w mechanizmach, ale mniejsza o to. Proszę o jakąkolwiek podpowiedź.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8587
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Układ równań 2 niewiadome

Post autor: kerajs »

Jak w układzie pojawią się równania (bo na razie ich tam nie ma) to z jednego wyliczyłbym \(\displaystyle{ \cos \varphi_3}\), z drugiego \(\displaystyle{ \sin \varphi_3}\) i wstawiłbym je do jedynki trygonometrycznej.
Uzyskam wtedy równanie kwadratowe względem niewiadomej \(\displaystyle{ l_1}\).
ODPOWIEDZ