Witam, muszę obliczyć \(\displaystyle{ \sin^{2}2{\alpha}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ \alpha = 52}\)
W takim razie, najpierw muszę policzyć \(\displaystyle{ \sin{\alpha}}\), wychodzi \(\displaystyle{ 0,7880}\). Teraz muszę podnieść to do kwadratu. \(\displaystyle{ 0,7880^{2} = 0,6210}\). I teraz muszę jeszcze pomnożyć przez 2? Czy jeszcze raz podnieść do kwadratu?
Liczenie sinusa
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 lis 2016, o 13:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 6 razy
Liczenie sinusa
Ostatnio zmieniony 19 gru 2016, o 23:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Liczenie sinusa
Nie. Najpierw zadany kąt mnożysz przez dwa, potem stosujesz wzór redukcyjny, sprowadzając kąt do pierwszej ćwiartki, potem liczysz sinus, a w końcu podnosisz go do kwadratu.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 lis 2016, o 13:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 6 razy
Liczenie sinusa
\(\displaystyle{ \sin {104^{\circ}} = \sin (180^\circ - 76^\circ) = \sin {76^\circ}}\)
\(\displaystyle{ \sin {76^\circ} = 0,9703}\)
teraz podnoszę do kwadratu:
\(\displaystyle{ 0,9703^2 = 0,9415}\)
Teraz jest dobrze?
\(\displaystyle{ \sin {76^\circ} = 0,9703}\)
teraz podnoszę do kwadratu:
\(\displaystyle{ 0,9703^2 = 0,9415}\)
Teraz jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 19 gru 2016, o 23:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Liczenie sinusa
Możesz też skorzystać ze wzoru na sinus podwojonego kąta zamiast stosować wzór redukcyjny.
\(\displaystyle{ \sin2\alpha= 2\sin\alpha\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin^22\alpha= 4\sin^2\alpha\cos^2 \alpha=4\sin^2\alpha\left( 1-\sin^2\alpha\right)}\)
Teraz liczysz \(\displaystyle{ \sin 52^o}\), podnosisz do kwadratu i wstawiasz do powyższego wzoru.
\(\displaystyle{ \sin2\alpha= 2\sin\alpha\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin^22\alpha= 4\sin^2\alpha\cos^2 \alpha=4\sin^2\alpha\left( 1-\sin^2\alpha\right)}\)
Teraz liczysz \(\displaystyle{ \sin 52^o}\), podnosisz do kwadratu i wstawiasz do powyższego wzoru.