Rozwiązanie równań sin

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cezaryniedopary
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 gru 2016, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 1 raz

Rozwiązanie równań sin

Post autor: cezaryniedopary »

Witam, czy mógłby ktoś pomóc mi w rozwiązaniu poniższego równania:

\(\displaystyle{ \sin x = \frac{ \sqrt{6} - \sqrt{2} }{4}}\), jeśli \(\displaystyle{ \sin \frac{ \pi }{12} = \frac{ \sqrt{6} - \sqrt{2} }{4}}\)


Szukałem w sieci, ale niestety nie znalazłem tego typu zadań. Byłbym wdzięczny za wskazówkę, albo za nakierowanie na tego typu zadania.
Cezary
Ostatnio zmieniony 18 gru 2016, o 15:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Rozwiązanie równań sin

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ x_0= \frac{ \pi }{12}\\
x=x_0+k2 \pi \vee x= \pi - x_0+k2 \pi}\)

gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
ODPOWIEDZ