Niech \(\displaystyle{ \alpha, \beta ,\gamma}\) będą liczbami rzeczywistymi . Pokaż że
\(\displaystyle{ \sqrt{|\sin \alpha-\sin \beta|}+\sqrt{|\sin \beta -\sin \gamma|}+\sqrt{|\sin \gamma-\sin \alpha|}\le 2+\sqrt{2}}\)
wykazanie nierówności
- rochaj
- Użytkownik
- Posty: 411
- Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: komp
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 2 razy
wykazanie nierówności
Ostatnio zmieniony 16 gru 2016, o 13:04 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
wykazanie nierówności
To nieprawda, niech
\(\displaystyle{ \sin \alpha =1, \sin\beta=0, \ \sin \gamma=-1}\)
wtedy mamy
\(\displaystyle{ \sqrt{|\sin \alpha-\sin \beta|}+\sqrt{|\sin \beta -\sin \gamma|}+\sqrt{|\sin \gamma-\sin \alpha|}=1+1+2=4>2+ \sqrt{2}}\)
Edit. Znalazłam błąd w swojej odpowiedzi
\(\displaystyle{ \sin \alpha =1, \sin\beta=0, \ \sin \gamma=-1}\)
wtedy mamy
\(\displaystyle{ \sqrt{|\sin \alpha-\sin \beta|}+\sqrt{|\sin \beta -\sin \gamma|}+\sqrt{|\sin \gamma-\sin \alpha|}=1+1+2=4>2+ \sqrt{2}}\)
Edit. Znalazłam błąd w swojej odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 16 gru 2016, o 16:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Przywracam pierwotną treść posta.
Powód: Przywracam pierwotną treść posta.
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
wykazanie nierówności
Niech \(\displaystyle{ x=\sin\alpha,y=\sin\beta,z=\sin\gamma}\). Można sprawdzić, że nie tracimy ogólności przyjmując \(\displaystyle{ x\ge y\ge z}\); wtedy \(\displaystyle{ |x-y|=x-y,|y-z|=y-z,|z-x|=x-z}\). Mamy z AM-GM i C-S:
\(\displaystyle{ L^2=2(x-z)+2\sqrt{(x-y)(y-z)}+2\sqrt{x-z}\left(\sqrt{y-z}+\sqrt{x-y}\right)\le\\ \\ 2(x-z)+\left((x-y)+(y-z)\right)+2\sqrt{x-z}\cdot\sqrt{2\left((y-z)+(x-y)\right)}=\\ \\ (x-z)\cdot\left(3+2\sqrt{2}\right)\le 2\left(3+2\sqrt{2}\right)=\left(2+\sqrt{2}\right)^2}\)
Z drugiej strony, równość jest osiągana dla \(\displaystyle{ x=1,y=0,z=-1}\), tzn. dla \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{2},\beta=0,\gamma=-\frac{\pi}{2}}\).
\(\displaystyle{ L^2=2(x-z)+2\sqrt{(x-y)(y-z)}+2\sqrt{x-z}\left(\sqrt{y-z}+\sqrt{x-y}\right)\le\\ \\ 2(x-z)+\left((x-y)+(y-z)\right)+2\sqrt{x-z}\cdot\sqrt{2\left((y-z)+(x-y)\right)}=\\ \\ (x-z)\cdot\left(3+2\sqrt{2}\right)\le 2\left(3+2\sqrt{2}\right)=\left(2+\sqrt{2}\right)^2}\)
Z drugiej strony, równość jest osiągana dla \(\displaystyle{ x=1,y=0,z=-1}\), tzn. dla \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{2},\beta=0,\gamma=-\frac{\pi}{2}}\).
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
wykazanie nierówności
zamiast kwadratowania, AM-GM i Schwarza można użyć po prostu AM-QM:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{x-y} + \sqrt{y-z}}{2} \le \sqrt{\frac{x-y+y-z}{2}} = \sqrt{\frac{x-z}{2}}}\)
skąd
\(\displaystyle{ L = \sqrt{x-y} + \sqrt{y-z} + \sqrt{x-z} \le \sqrt{2(x-z)}+\sqrt{x-z} = \sqrt{x-z}(\sqrt 2 + 1) \le \sqrt 2(\sqrt 2 + 1)=2+\sqrt 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{x-y} + \sqrt{y-z}}{2} \le \sqrt{\frac{x-y+y-z}{2}} = \sqrt{\frac{x-z}{2}}}\)
skąd
\(\displaystyle{ L = \sqrt{x-y} + \sqrt{y-z} + \sqrt{x-z} \le \sqrt{2(x-z)}+\sqrt{x-z} = \sqrt{x-z}(\sqrt 2 + 1) \le \sqrt 2(\sqrt 2 + 1)=2+\sqrt 2}\)