Naszkicuj wykres funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
miousz1121
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 gru 2016, o 23:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Naszkicuj wykres funkcji

Post autor: miousz1121 »

Z góry przepraszam za zapis, ale mam problem z użyciem panelu do zapisywania ułamków etc.

Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ \frac{|\cos x|}{\cos x}}\).
Rozumiem, że w przedziałach, w których \(\displaystyle{ \cos x}\) jest dodatni to wartość tej funkcji będzie \(\displaystyle{ 1}\), a tam gdzie ujemny to \(\displaystyle{ -1}\). Wolframalpha narysował to tak.
Jeśli ten wykres jest poprawny to czy mógłby ktoś mi wyjaśnić dlaczego własnie rysujemy w taki sposób? Mam na myśli to, że wygląda to na tym wykresie jakby np. dla \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) wartość wynosiła od \(\displaystyle{ -1}\) do \(\displaystyle{ 1}\).

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/4gC0/
Ostatnio zmieniony 13 gru 2016, o 00:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34277
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Naszkicuj wykres funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Oczywiście nie jest poprawny. Tych pionowych kresek nie powinno być - te \(\displaystyle{ x}\)-y są poza dziedziną.

JK
ODPOWIEDZ