Trójkąt prostokątny jest połową prostokąta, w którym jeden z boków jest dwa razy krótszy niż drugi. Niech \(\displaystyle{ \alpha}\) będzie mniejszym z katów ostrych tego trójkąta. Wówczas:
a. \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{2 \sqrt{5} }{2}}\)
b. \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{5}}\) ja uważam, że \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{1}{2}}\)
c. \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2 \sqrt{5} }{2}}\)
d. \(\displaystyle{ \ctg \alpha = \sqrt{5}}\)
Miara kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 1 lis 2016, o 08:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Miara kąta
Ostatnio zmieniony 9 gru 2016, o 17:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Miara kąta
I masz rację. Ogólnie to żaden z podpunktów nie jest prawdziwy.Dyzio1 pisze: ja uważam, że \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{1}{2}}\)
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Miara kąta
Tak. \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{1}{2}}\). Widać, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest połówką kąta \(\displaystyle{ 45 ^{\circ}}\)
Ostatnio zmieniony 9 gru 2016, o 17:58 przez Yelon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Miara kąta
Forma zadania wskazuje, że tylko jedna z tych odpowiedzi jest prawdziwa i masz ją znaleźć. Na razie słusznie zauważyłeś, że nie jest nią odpowiedź b).
Inna sprawa, że jestem pewny, iż źle przepisałeś treść zadania. Powinno być
a. \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{2 \sqrt{5} }{\red 5\black}}\)
i
c. \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2 \sqrt{5} }{\red 5\black}}\)
JK
Inna sprawa, że jestem pewny, iż źle przepisałeś treść zadania. Powinno być
a. \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{2 \sqrt{5} }{\red 5\black}}\)
i
c. \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2 \sqrt{5} }{\red 5\black}}\)
JK