Równość sinusów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Janpostal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 7 gru 2015, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 16 razy

Równość sinusów

Post autor: Janpostal »

Cześć,
Czy takie przejście na które wpadłem jest dozwolone i poprawne dla każdych liczb?
\(\displaystyle{ \sin x = \sin y}\)
\(\displaystyle{ x=y+2k\pi}\) lub \(\displaystyle{ x=\pi-y+2k\pi}\)
Jeśli tak, to z tego co rozumiem zachodzi to również dla cosinusa? (W mojej opinii nie, bo cosinus jest funkcją parzystą i po prostu weźmiemy raz liczbę y a raz liczbę do niej przeciwną).
Dzięki za wyjaśnienia i ewentualne poprawki
Ostatnio zmieniony 29 lis 2016, o 20:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Równość sinusów

Post autor: GluEEE »

Tak, jest dozwolone.
Dla cosinusa zachodzi: \(\displaystyle{ x = y +2k\pi \vee x = - y + 2k\pi}\)
ODPOWIEDZ