Witam mam funkcje:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\arcsin (x^2+y^2)}}\) Mianownik rózny od zera czyli
\(\displaystyle{ x^2+y^2 \neq 0}\)
Jak to rozwiązać?Jak spierwiastkuje będą 2 moduły tak to robić czy da się inaczej?
Tak samo
\(\displaystyle{ \frac{1}{\arccos (x^2+y^2-1)}}\) Czyli
\(\displaystyle{ x^2+y^2 \neq 2}\) I to myślę,że da się zrobić jako okrąg?I myślę czy tego pierwszego się tak nie da?Tylko,że on zamiast okręgu to bedzie punkt w środku układu współrzędnych?
Dziedzina funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 paź 2014, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
Dziedzina funkcji
Ostatnio zmieniony 25 lis 2016, o 18:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.