Witam mam problem z następującym zadaniem:
Muszę wynaczyć funkcję odwrotną do danej wzorem:
\(\displaystyle{ f(x)=\sin x, x\in\left[ \frac{ \pi }{2}, \frac{3 \pi }{2} \right]}\)
Aby wyznaczyć funkcję odwrotną muszę obniżyć przedział:
\(\displaystyle{ \sin x=?\sin (x- \pi )}\)
Teraz pytanie, jaki znak muszę wstawić za pytajnik aby równość była poprawna i w jaki sposób to robić?
Funkcja odwrotna do funkcji trygonometrycznych na przedziale
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 18 lis 2014, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
Funkcja odwrotna do funkcji trygonometrycznych na przedziale
Ostatnio zmieniony 21 lis 2016, o 23:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Funkcja odwrotna do funkcji trygonometrycznych na przedziale
Właśnie z własności: \(\displaystyle{ \sin x - \sin \left( x- \pi\right)}\) wynika, że właściwie odwrócenie na Twoim przedziale, to działa tak samo jak na \(\displaystyle{ \left[ \frac{-\pi}{2}, \frac{\pi}{2}\right]}\). A w tym nowym przedziale funkcja odwrotna to \(\displaystyle{ \arcsin x}\). Pozostaje tylko dodanie pewnej stałej przesunięcia.
Odpowiedź: \(\displaystyle{ \arcsin x + \pi}\).
Odpowiedź: \(\displaystyle{ \arcsin x + \pi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Funkcja odwrotna do funkcji trygonometrycznych na przedziale
Bo trzeba jeszcze dodać znak minusa. \(\displaystyle{ -\arcsin x + \pi}\). Wynika to z faktu, że na nowym przedziale mamy to samo ,co na właściwym, tylko z przeciwnym znakiem.