Równanie trygonometryczne od pana kiełbasy

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
WhistleX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2 lis 2015, o 11:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 3 razy

Równanie trygonometryczne od pana kiełbasy

Post autor: WhistleX »

\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{x}{2} \right) + \cos \left( \frac{x}{2} \right) = \sqrt{2} \cdot \sin x}\)

Próbowałem podnieść równanie do kwadratu doszedłem do wyniku \(\displaystyle{ \sin x=1 \vee \sin x=- \frac{1}{2}}\), ale nie stety nie jest zgodne to z odpowiedzią ;/

A tu drugie równanko:

\(\displaystyle{ \sin ^{2}x+\sin ^{2}2x=\sin ^{2}3x}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2016, o 17:08 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Równanie trygonometryczne od pana kiełbasy

Post autor: kropka+ »

Żeby pisać w \(\displaystyle{ \LaTeX-u}\) musisz podświetlić całą formułę i nacisnąć przycisk który jest nad okienkiem. Równanie powinno być wpisane tak

Kod: Zaznacz cały

[tex]sin( frac{x}{2} ) + cos( frac{x}{2} )= sqrt{2}  cdot sin x[/tex]
Przeedytuj posta.
WhistleX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2 lis 2015, o 11:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 3 razy

Równanie trygonometryczne od pana kiełbasy

Post autor: WhistleX »

Ok, poprawione.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5220 razy

Równanie trygonometryczne od pana kiełbasy

Post autor: Premislav »

1) \(\displaystyle{ sinleft( frac x 2
ight) +cosleft( frac x 2
ight)=cosleft(frac pi 2-frac x 2
ight)+cosleft(frac x 2
ight)}\)

Następnie możesz zastosować wzór na sumę cosinusów, który masz np. tutaj:
2514.htm


2) pojawiło się już tutaj: 412435.htm#p5457544
WhistleX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2 lis 2015, o 11:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 3 razy

Równanie trygonometryczne od pana kiełbasy

Post autor: WhistleX »

Ok, z drugim nie mam już problemu. Ale w pierwszym nie wiem, jak zrobiłeś \(\displaystyle{ \cos \left( \frac{ \pi }{2} - \frac{x}{2} \right) + \cos \left( \frac{x}{2} \right)}\) z \(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot \sin x}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2016, o 17:17 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5220 razy

Równanie trygonometryczne od pana kiełbasy

Post autor: Premislav »

Może trochę zbyt skrótowo napisałem. W pierwszym ja przekształcałem lewą stronę.
Gdy zastosujesz wzór na sumę cosinusów do tej przekształconej lewej strony, to dostaniesz bodajże
równoważne wyjściowemu równanie
\(\displaystyle{ \sqrt{2}\cos\left( x-\frac{\pi}{4}\right)=\sqrt{2}\sin x}\), czyli po skorzystaniu
z \(\displaystyle{ \cos \alpha=\sin\left(\frac \pi 2 - \alpha\right)}\) i podzieleniu przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
otrzymasz równanie
\(\displaystyle{ \sin\left(\frac {3\pi}{4}-x\right)=\sin x}\)
WhistleX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2 lis 2015, o 11:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 3 razy

Równanie trygonometryczne od pana kiełbasy

Post autor: WhistleX »

Nie rozumiem, chciałbym, żebyś rozpisał krok po kroku przejście z \(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot \sin x}\) do \(\displaystyle{ \cos\left(\frac \pi 2-\frac x 2\right)+\cos\left(\frac x 2\right)}\).
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5220 razy

Równanie trygonometryczne od pana kiełbasy

Post autor: Premislav »

A ja bym chciał mieć dobrą pracę i żeby wojen nie było.

\(\displaystyle{ sin \left( \frac{x}{2} \right) + \cos \left( \frac{x}{2} \right) = \sqrt{2} \cdot \sin x}\)
Korzystając z własności \(\displaystyle{ \sin \alpha=\cos\left(\frac \pi 2 - \alpha\right)}\), zapisuję to w formie:
\(\displaystyle{ \cos \left(\frac \pi 2- \frac{x}{2} \right) + \cos \left( \frac{x}{2} \right) = \sqrt{2} \cdot \sin x}\)
Potem po lewej używam wzoru na sumę cosinusów i otrzymuję równoważnie:
\(\displaystyle{ \sqrt{2}\cos \left(x-\frac \pi 4\right)=\sqrt{2}\sin x}\)
Wreszcie używam tożsamości \(\displaystyle{ \cos \alpha=\sin\left(\frac \pi 2-\alpha\right)}\), co daje
\(\displaystyle{ \sqrt{2}\sin\left( \frac{3\pi}{4}-x\right)=\sqrt{2}\sin x}\)
ODPOWIEDZ