Funkcje cyklometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Funkcje cyklometryczne
Witam. Szukałem pełno wzorów, ale nie znalazłem w zasadzie żadnego logicznego, a i f. cyklometrycznych w kompendium nie ma - Jak się liczy funkcje cyklometryczne (czy raczej są na zasadzie, że są, czy ich wzory są niepojęte dla człowieka czy jak? :V)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 21 lis 2016, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowy sacz
Funkcje cyklometryczne
funkcje cyklometryczne
Ostatnio zmieniony 21 lis 2016, o 16:29 przez swiatlomirr, łącznie zmieniany 1 raz.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Funkcje cyklometryczne
Wszystko masz na wikipedii
Warto zapamiętać zbiory wartości tych funkcji i ich wykresy.
\(\displaystyle{ \arcsin x= \alpha \Rightarrow \sin \alpha =x \ gdzie \ \alpha \in \left[ - \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2} \right]}\)
\(\displaystyle{ \arccos x= \alpha \Rightarrow \cos \alpha =x \ gdzie \ \alpha \in \left[ 0,\pi \right]}\)
\(\displaystyle{ \arctg x= \alpha \Rightarrow \tg \alpha =x \ gdzie \ \alpha \in \left(- \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ \arcctg x= \alpha \Rightarrow \ctg \alpha =x \ gdzie \ \alpha \in \left( 0, \pi \right)}\)
Dla typowych kątów odczytuje się je z tej samej tabelki co wartości funkcji trygonometrycznych, bo są do nich odwrotne w wymienionych wyżej przedziałach. Dla nietypowych z tablic lub kalkulatorem.
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_cyklometryczne
Warto zapamiętać zbiory wartości tych funkcji i ich wykresy.
\(\displaystyle{ \arcsin x= \alpha \Rightarrow \sin \alpha =x \ gdzie \ \alpha \in \left[ - \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2} \right]}\)
\(\displaystyle{ \arccos x= \alpha \Rightarrow \cos \alpha =x \ gdzie \ \alpha \in \left[ 0,\pi \right]}\)
\(\displaystyle{ \arctg x= \alpha \Rightarrow \tg \alpha =x \ gdzie \ \alpha \in \left(- \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ \arcctg x= \alpha \Rightarrow \ctg \alpha =x \ gdzie \ \alpha \in \left( 0, \pi \right)}\)
Dla typowych kątów odczytuje się je z tej samej tabelki co wartości funkcji trygonometrycznych, bo są do nich odwrotne w wymienionych wyżej przedziałach. Dla nietypowych z tablic lub kalkulatorem.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Funkcje cyklometryczne
@UP
Właśnie dlatego zapytałem czy są jakieś wzory; definicję znam i nie o nią pytałem;
Czyli nie ma sposobu na wyliczenie? Lipa :V
Właśnie dlatego zapytałem czy są jakieś wzory; definicję znam i nie o nią pytałem;
Czyli nie ma sposobu na wyliczenie? Lipa :V