Wyznacz wzór złożenia i dziedzine:
\(\displaystyle{ \tg \left( \arccos \sqrt[2]{1- x^{2} }\right)}\)
-- 20 lis 2016, o 20:03 --
Prosze o pomoc, nie mam bladego pojecia, jak wyznaczyć wzór złożenia.
Z góry dziekuje
Wzór złożenia
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 lis 2016, o 19:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Wzór złożenia
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 22:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 lis 2016, o 19:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Wzór złożenia
Nie wiem jak ma mi to pomoc
-- 20 lis 2016, o 21:28 --
Dziedzinę wyznaczyła juz sama:
\(\displaystyle{ \arccos \sqrt[2]{1- x^{2} } \neq \frac{\pi}{2}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ 1- x^{2}>0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[2]{1-x^{2} } \le 1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[2]{1-x^{2} } \ge - 1}\)
Ale co z tym złożeniem?
-- 20 lis 2016, o 21:28 --
Dziedzinę wyznaczyła juz sama:
\(\displaystyle{ \arccos \sqrt[2]{1- x^{2} } \neq \frac{\pi}{2}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ 1- x^{2}>0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[2]{1-x^{2} } \le 1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[2]{1-x^{2} } \ge - 1}\)
Ale co z tym złożeniem?
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Wzór złożenia
Wiesz ile wynosi \(\displaystyle{ \cos(\arccos a)}\) dla \(\displaystyle{ a\in[-1,1]}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 lis 2016, o 19:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Wzór złożenia
Wiem,że \(\displaystyle{ \arccos\left( \cos a\right) =a}\) dla \(\displaystyle{ a\in \left[ 0, \pi\right]}\)
Ale czy \(\displaystyle{ \cos\left( \arccos a\right) =a}\) dla \(\displaystyle{ a \in \left[ -1,1\right]}\) to już nie jestem pewna
Juz jestem pewna to jest a.
Ale czy \(\displaystyle{ \cos\left( \arccos a\right) =a}\) dla \(\displaystyle{ a \in \left[ -1,1\right]}\) to już nie jestem pewna
Juz jestem pewna to jest a.