Wyznacz najmniejszą całkowitą wartość funkcji
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \frac{4}{5-3\sin x}}\)
Nie mam pojęcia jak zabrać się do tego zadania. Jakieś wskazówki?
Może moje rozwiązanie jest trochę abstrakcyjne, ale nie mam żadnego innego pomysłu, skoro dla:
\(\displaystyle{ f \left( x \right) =5-3\sin x}\)
\(\displaystyle{ f \left( x \right) \in \left\langle 2,8 \right\rangle}\)
to po wstawieniu tego do
\(\displaystyle{ \frac{4}{x}}\)
otrzymamy:
\(\displaystyle{ \left\langle \frac{4}{2} , \frac{4}{8} \right\rangle}\)
\(\displaystyle{ \left\langle 2, \frac{4}{8} \right\rangle}\)
Wychodzi 1, co też zgadza się z odpowiedziami.
Najmniejsza całkowita wartość funkcji
- wolder
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 17 wrz 2015, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 7 razy
Najmniejsza całkowita wartość funkcji
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 19:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
- Larsonik
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 40 razy
Najmniejsza całkowita wartość funkcji
Czyli musi zajść warunek \(\displaystyle{ 5-3\sin x \in A}\). Odpowiedź do zadania wynika z równości \(\displaystyle{ 5-3\sin x = 4}\). Istnieje \(\displaystyle{ x}\) je spełniający. Przydatne jest też określenie zbioru wartości tego wyrażenia, co wcześniej zrobiłeś, zeby nie rozpatrywać każdego równania osobno.
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Najmniejsza całkowita wartość funkcji
Ten zbiór nie jest pełny jeszcze. Tzn. może być \(\displaystyle{ \frac{1}{70}, \frac{2}{145}}\) itd. Oczywiście będą odrzucone, ale trzeba mieć świadomość, dlaczego coś możemy pominąć.
- wolder
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 17 wrz 2015, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 7 razy
Najmniejsza całkowita wartość funkcji
skoro
\(\displaystyle{ 5-3\sin x=A}\)
to podstawiając kolejno za \(\displaystyle{ A: -4,4,-2,2,-1,1}\)
wyszło mi tylko coś sensownego dla \(\displaystyle{ A=2}\) i \(\displaystyle{ A=4}\)
mianowicie, że
\(\displaystyle{ \sin x=1}\)
i
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ 5-3\sin x=A}\)
to podstawiając kolejno za \(\displaystyle{ A: -4,4,-2,2,-1,1}\)
wyszło mi tylko coś sensownego dla \(\displaystyle{ A=2}\) i \(\displaystyle{ A=4}\)
mianowicie, że
\(\displaystyle{ \sin x=1}\)
i
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{1}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 19:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Larsonik
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 40 razy
Najmniejsza całkowita wartość funkcji
I to też się zgadza ze zbiorem wartości przez ciebie przedstawionym. Teraz zastanów się, dla której wartości sinusa funkcja przyjmuje mniejszą wartość i tyle.