Mam rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \sin ^2 \left( x+ \frac{ \pi }{3} \right) +\sin ^2 \left( x- \frac{ \pi }{3} \right) = \frac{1}{2}}\)
składam więc równanie do prostszej postaci:
\(\displaystyle{ \sin ^2 \left( x+ \frac{ \pi }{3} \right) +\sin ^2 \left( x- \frac{ \pi }{3} \right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \left[ \sin \left( x+ \frac{ \pi }{3} \right) +\sin \left( x- \frac{ \pi }{3} \right) \right] ^2-2\sin \left( x+ \frac{ \pi }{3} \right) \sin \left( x- \frac{ \pi }{3} \right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \left( 2\sin x\cos \frac{ \pi }{3} \right) ^2-2\sin \left( x+ \frac{ \pi }{3} \right) \sin \left( x- \frac{ \pi }{3} \right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2x-2\sin \left( x+ \frac{ \pi }{3} \right) \sin \left( x- \frac{ \pi }{3} \right) = \frac{1}{2}}\)
Ktoś ma pomysł co dalej z tym?
Rozwiąż równanie trygonometryczny
- wolder
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 17 wrz 2015, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 7 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczny
Ostatnio zmieniony 19 lis 2016, o 20:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczny
Skorzystaj ze wzoru na różnicę kosinusów: \(\displaystyle{ \cos x - \cos y = -2\sin\left( \frac{x+y}{2} \right) \sin\left( \frac{x-y}{2} \right)}\). Potem możesz zapisać \(\displaystyle{ \sin^2 x = \frac{1-\cos2x}{2}}\). I voilà!