Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ y=\sin x - \left|\frac{1}{2}\sin x \right|}\)
Jak coś takiego narysować ?
Wykres funkcji sinus z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 lis 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
Wykres funkcji sinus z wartością bezwzględną
Ostatnio zmieniony 17 lis 2016, o 12:31 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wykres funkcji sinus z wartością bezwzględną
\(\displaystyle{ y=\sin x - \left|\frac{1}{2}\sin x \right|=\begin{cases} \frac{1}{2}\sin x &\text{dla } \sin x \ge 0\\ \frac{3}{2}\sin x&\text{dla } \sin x<0 \end{cases}\\
y=\begin{cases} \frac{1}{2}\sin x &\text{dla } x \in \left\langle 2k \pi ; \pi +2k \pi \right\rangle \\ \frac{3}{2}\sin x&\text{dla } x \in \left( \pi +2k \pi ,2\pi +2k \pi \right) \end{cases}}\)
y=\begin{cases} \frac{1}{2}\sin x &\text{dla } x \in \left\langle 2k \pi ; \pi +2k \pi \right\rangle \\ \frac{3}{2}\sin x&\text{dla } x \in \left( \pi +2k \pi ,2\pi +2k \pi \right) \end{cases}}\)