ile rozwiązań ma równanie
\(\displaystyle{ \cos 3x = 4 \cos ^{2} 15^\circ - 2}\)
prosze o wytłumaczenie
ile rozwiazań ma równanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 lis 2016, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
ile rozwiazań ma równanie?
Ostatnio zmieniony 17 lis 2016, o 01:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
ile rozwiazań ma równanie?
\(\displaystyle{ \cos 3x = 4 \cos ^{2} 15^{\circ} - 2 \\
\cos 3x =2( 2 \cos ^{2} 15^{\circ} - 1) \\
\cos 3x = 2 \cos 30^{\circ} \\
\cos 3x = 2 \frac{ \sqrt{3} }{2} \\
\cos 3x = \sqrt{3}}\)
Nie ma rozwiązań gdyż \(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{ \alpha \in \RR}\cos \alpha \in \left\langle -1,1\right\rangle}\)
\cos 3x =2( 2 \cos ^{2} 15^{\circ} - 1) \\
\cos 3x = 2 \cos 30^{\circ} \\
\cos 3x = 2 \frac{ \sqrt{3} }{2} \\
\cos 3x = \sqrt{3}}\)
Nie ma rozwiązań gdyż \(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{ \alpha \in \RR}\cos \alpha \in \left\langle -1,1\right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2016, o 01:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.