Witam, mam ogromny problem z jednym przykładem, mianowicie:
\(\displaystyle{ 2\sin ^2 \alpha+ \sqrt{3} \sin 2 \alpha -1}\)
Mam przedstawić to wyrażenie w postaci iloczynu.
Próbowałem już wszystkiego, rozbijałem \(\displaystyle{ \sin 2 \alpha}\), podstawiałem jedynkę trygonometryczna, korzystałem ze wzorów na sumę i różnice funkcji trygonometrycznych i nic. Nie mogę dojść do iloczynu.
Przedstaw w postaci iloczynu
- wolder
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 17 wrz 2015, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 7 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, o 00:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
\(\displaystyle{ 1\cdot\left(2\sin^2\alpha+\sqrt{3}\sin 2\alpha-1\right)}\).
Jeżeli jednak z jakichś względów taki iloczyn Ci nie odpowiada, zamień tego \(\displaystyle{ \sin^2\alpha}\) jakoś na \(\displaystyle{ \cos 2\alpha}\), potem będzie łatwiej.
Jeżeli jednak z jakichś względów taki iloczyn Ci nie odpowiada, zamień tego \(\displaystyle{ \sin^2\alpha}\) jakoś na \(\displaystyle{ \cos 2\alpha}\), potem będzie łatwiej.
- wolder
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 17 wrz 2015, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 7 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
Wiem tylko tyle, że
\(\displaystyle{ \sin ^2 \alpha =\cos ^2 \alpha -\cos 2 \alpha}\)
ale co mi to daje?
\(\displaystyle{ \sin ^2 \alpha =\cos ^2 \alpha -\cos 2 \alpha}\)
ale co mi to daje?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, o 00:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 226
- Rejestracja: 14 sie 2016, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 60 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
\(\displaystyle{ 2 \sin^2 \alpha +2 \sqrt {3} \sin \alpha \cos \alpha - \sin^2 \alpha -\cos^2 \alpha=\\=
\sin^2 \alpha +2 \sqrt {3} \sin \alpha \cos \alpha + 3 \cos^2 \alpha-4 \cos \alpha=
\left (\sin \alpha +\sqrt {3} \cos \alpha \right)^2 -4 \cos^2 \alpha=\\=
\left (\sin \alpha +\sqrt {3} \cos \alpha \right -2 \cos \alpha)\left (\sin \alpha +\sqrt {3} \cos \alpha \right +2 \cos \alpha)}\)
Tak sie liczy?
\sin^2 \alpha +2 \sqrt {3} \sin \alpha \cos \alpha + 3 \cos^2 \alpha-4 \cos \alpha=
\left (\sin \alpha +\sqrt {3} \cos \alpha \right)^2 -4 \cos^2 \alpha=\\=
\left (\sin \alpha +\sqrt {3} \cos \alpha \right -2 \cos \alpha)\left (\sin \alpha +\sqrt {3} \cos \alpha \right +2 \cos \alpha)}\)
Tak sie liczy?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, o 00:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.