Rozwiązanie równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
zie_ba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 lis 2016, o 21:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Rozwiązanie równania

Post autor: zie_ba »

Bardzo proszę o rozwiązanie poniższego zadania:

1.Wyznaczyc najmniejsze dodatnie rozwiazanie równania \(\displaystyle{ \cos \pi \cdot \tg (-x)=-\frac{\sqrt3}3}\)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2016, o 21:33 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Rozwiązanie równania

Post autor: loitzl9006 »

\(\displaystyle{ \cos\pi=-1\\ -1\cdot \tg(-x)=-\frac{\sqrt3}3\ \ \ \ \ |\cdot(-1)\\ \tg(-x)=\frac{\sqrt3}3\\ -x=t\\ \tg t=\frac{\sqrt3}3\\ \tg t=\tg\frac{\pi}6\\ t=\frac{\pi}6+k\pi\\ -x=\frac{\pi}6+k\pi\ \ \ |\cdot(-1)\\ x=-\frac{\pi}6-k\pi \\ dla\ k=-1\\ x=-\frac{\pi}6-(-1)\cdot\pi\\ x=-\frac{\pi}6+\pi\ \to \ x=-\frac{\pi}6+\frac{6\pi}6\ \to \ \boxed{x=\frac{5\pi}6}}}\)
ODPOWIEDZ