Odwracanie funkcji.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jamoci333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 31 paź 2016, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Odwracanie funkcji.

Post autor: Jamoci333 »

Witam, nie potrafię zrozumieć, dlaczego nie można odwrócić \(\displaystyle{ \sin (1-x)+1}\), a można np. \(\displaystyle{ \sin ^2(x)}\). Przecież można obrać po prostu przedział, w którym pierwsza funkcja nie będzie brała dwóch takich samych wartości, np

\(\displaystyle{ - \frac{\pi}{ 2} +1}\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{ 2} +1}\)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2016, o 00:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
miodzio1988

Odwracanie funkcji.

Post autor: miodzio1988 »

Zależy jak te funkcje zdefiniujesz.

Zerknij na ten temat

308023.htm

I przykład Pana Jana
Jamoci333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 31 paź 2016, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Odwracanie funkcji.

Post autor: Jamoci333 »

Czyli mogę odwrócić \(\displaystyle{ \sin (1-x)+1}\) , jeśli określę ją w dziedzinie, którą podałem w temacie?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2016, o 00:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
miodzio1988

Odwracanie funkcji.

Post autor: miodzio1988 »

Nie tylko dziedzina ma tutaj znaczenie, jeszcze raz przeczytaj temat, który podałem
Jamoci333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 31 paź 2016, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Odwracanie funkcji.

Post autor: Jamoci333 »

Hm, dalej nie za bardzo rozumiem.
miodzio1988

Odwracanie funkcji.

Post autor: miodzio1988 »

przeciwdziedzina ma tutaj jakieś znaczenie?
Jamoci333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 31 paź 2016, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Odwracanie funkcji.

Post autor: Jamoci333 »

Gdybym wiedział jak oszacować czy ma, to może bym to już rozwiązał.
miodzio1988

Odwracanie funkcji.

Post autor: miodzio1988 »

W linku masz wszystko, przeczytaj to 10 razy może zabłyśnie żarówka w głowie
Jamoci333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 31 paź 2016, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Odwracanie funkcji.

Post autor: Jamoci333 »

Przeczytałem 12 razy, dalej nic. Nie widzę, dlaczego nie można przekształcić tej funkcji dla \(\displaystyle{ Df= - \frac{\pi}{ 2} +1}\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{ 2} +1}\)

Potrzebowałbym chyba zobaczyć rozwiązanie krok po kroku i moment, w którym coś się nie zgadza.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2016, o 00:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Odwracanie funkcji.

Post autor: Jan Kraszewski »

Jamoci333 pisze:Nie widzę, dlaczego nie można przekształcić tej funkcji dla \(\displaystyle{ Df= - \frac{\pi}{ 2} +1}\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{ 2} +1}\)
Bo to jeszcze nie jest funkcja. We wspomnianym wątku napisałem:
Jan Kraszewski pisze:Funkcja to nie jest sam wzór, to także zbiory, które są przekształcane.
Zależy, jak określisz przeciwdziedzinę tej funkcji. Jeżeli określisz ją jako \(\displaystyle{ [0,2]}\), to możesz odwracać, a jeśli jako \(\displaystyle{ \RR}\), to nie.

JK
ODPOWIEDZ