Hej, proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań:
1. Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \arccos \left( -x \right) + \arccos x = \pi}\)
2. Znajdz funkcję odwrotną:
\(\displaystyle{ \f \left( x \right) =\sin x+1}\)
\(\displaystyle{ f: \left[ -\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2} \right] \to \RR}\)
równanie cyklometryczne i f.odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
równanie cyklometryczne i f.odwrotna
Ostatnio zmieniony 12 lis 2016, o 23:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
równanie cyklometryczne i f.odwrotna
wiem, że arccos jest funkcją odwrotną do cos, więc:
\(\displaystyle{ \arccos x=a \rightarrow \cos b=x \\
\arccos (-x)=b \rightarrow \cos b=-x}\)
\(\displaystyle{ \arccos x=a \rightarrow \cos b=x \\
\arccos (-x)=b \rightarrow \cos b=-x}\)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2016, o 23:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
równanie cyklometryczne i f.odwrotna
Zacznij od dziedziny tego wyrażenia
Z pochodnych możesz skorzystać?
Z pochodnych możesz skorzystać?
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
równanie cyklometryczne i f.odwrotna
niestety nie mogę ;/
\(\displaystyle{ x: \left\langle -1,1 \right\rangle}\) ?
\(\displaystyle{ x: \left\langle -1,1 \right\rangle}\) ?
Ostatnio zmieniony 12 lis 2016, o 23:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
równanie cyklometryczne i f.odwrotna
No dziedzinę powinieneś znać
Zrób zatem podstawienie
\(\displaystyle{ \cos a=x}\)
wtedy jak możemy zapisać \(\displaystyle{ -x}\) tak żeby mieć cosinus bez żadnego znaku przed?
Zrób zatem podstawienie
\(\displaystyle{ \cos a=x}\)
wtedy jak możemy zapisać \(\displaystyle{ -x}\) tak żeby mieć cosinus bez żadnego znaku przed?