Prosta nierówność trygonometryczna.
Prosta nierówność trygonometryczna.
Cześć, nie było mnie na zajęciach i nie mam pojęcia jak rozwiązać tę nierówność, w ogóle nierówności:
\(\displaystyle{ \sin (t) + \cos (t) > 0}\)
mógłby ktoś wytłumaczyć krok po kroku na tym przykładzie jak to się robi?
\(\displaystyle{ \sin (t) + \cos (t) > 0}\)
mógłby ktoś wytłumaczyć krok po kroku na tym przykładzie jak to się robi?
Ostatnio zmieniony 7 lis 2016, o 22:04 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Prosta nierówność trygonometryczna.
Zamień na początku np. \(\displaystyle{ \sin t}\) na cosinusa przy użyciu wzorów redukcyjnych, a następnie skorzystaj ze wzoru na sumę cosinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Prosta nierówność trygonometryczna.
A może tak:
\(\displaystyle{ \sin t+ \cos t>0}\)
Podnieśmy obie strony nierówności do kwadratu:
\(\displaystyle{ \left( \sin t+ \cos t\right)^2 >0}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 t + \cos^2t+ 2\sin t \cos t >0}\)
Dalej dasz radę sama?
\(\displaystyle{ \sin t+ \cos t>0}\)
Podnieśmy obie strony nierówności do kwadratu:
\(\displaystyle{ \left( \sin t+ \cos t\right)^2 >0}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 t + \cos^2t+ 2\sin t \cos t >0}\)
Dalej dasz radę sama?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Prosta nierówność trygonometryczna.
Dilectus, to podejście jest tak złe, że aż trudno to wysłowić.
Czy uważa Pan, że z tego, iż \(\displaystyle{ (-1)^2>0}\) wynika, że \(\displaystyle{ -1>0}\)??
-- 7 lis 2016, o 23:57 --
Cały problem w tym, że nierówności możemy przekształcać równoważnie. Podnoszenie stronami do kwadratu (tutaj) nie jest przekształceniem równoważnym. W szczególności każda liczba rzeczywista różna od zera ma kwadrat większy od zera, ale nie każda liczba rzeczywista różna od zera jest większa od zera.
Czy uważa Pan, że z tego, iż \(\displaystyle{ (-1)^2>0}\) wynika, że \(\displaystyle{ -1>0}\)??
-- 7 lis 2016, o 23:57 --
Cały problem w tym, że nierówności możemy przekształcać równoważnie. Podnoszenie stronami do kwadratu (tutaj) nie jest przekształceniem równoważnym. W szczególności każda liczba rzeczywista różna od zera ma kwadrat większy od zera, ale nie każda liczba rzeczywista różna od zera jest większa od zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Prosta nierówność trygonometryczna.
Jeśli suma dwóch liczb jest większa od zera, to kwadrat tej sumy też jest większy od zera.
Prosta nierówność trygonometryczna.
Czyli sposób odpowiedzi proponowany przez Dilectusa jest dobry?
No cóż, nie ukrywam, że nadal mam z tym problem. Wiem z jedynki trygonometrycznej, że
\(\displaystyle{ \sin^2 t + \cos^2t = 1}\)
a z wzorów redukcyjnych
\(\displaystyle{ 2\sin t \cos t = \sin 2t}\)
ale co dalej?
No cóż, nie ukrywam, że nadal mam z tym problem. Wiem z jedynki trygonometrycznej, że
\(\displaystyle{ \sin^2 t + \cos^2t = 1}\)
a z wzorów redukcyjnych
\(\displaystyle{ 2\sin t \cos t = \sin 2t}\)
ale co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Prosta nierówność trygonometryczna.
Dalej jest tak:
\(\displaystyle{ \sin^2 t + \cos^2t+ 2\sin t \cos t >0}\)
\(\displaystyle{ \sin2t>-1 \ \Rightarrow \ t \neq \frac{3}{4}\pi+k \pi}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 t + \cos^2t+ 2\sin t \cos t >0}\)
\(\displaystyle{ \sin2t>-1 \ \Rightarrow \ t \neq \frac{3}{4}\pi+k \pi}\)
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Prosta nierówność trygonometryczna.
Sposób Dilectusa nie jest dobry, poniewaź
\(\displaystyle{ \left( \sin t+ \cos t\right)^2 >0 \Leftrightarrow \sin t +\cos t \neq 0}\)
a nam chodzi o nierówność
\(\displaystyle{ \sin t + \cos t > 0}\)
\(\displaystyle{ \left( \sin t+ \cos t\right)^2 >0 \Leftrightarrow \sin t +\cos t \neq 0}\)
a nam chodzi o nierówność
\(\displaystyle{ \sin t + \cos t > 0}\)
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Prosta nierówność trygonometryczna.
Dilectus pisze:Jeśli suma dwóch liczb jest większa od zera, to kwadrat tej sumy też jest większy od zera.
Przykro mi, ale to rozwiązanie jest do niczego, a zastrzeżenie Premislava jak najbardziej słuszne. Zgodnie z Twoim rozwiązaniem nierówność \(\displaystyle{ \sin t+ \cos t>0}\) powinna być prawdziwa dla \(\displaystyle{ t=\pi}\), czyli "udowodniłeś", że \(\displaystyle{ -1>0}\)...Dilectus pisze:Dalej jest tak:
\(\displaystyle{ \sin^2 t + \cos^2t+ 2\sin t \cos t >0}\)
\(\displaystyle{ \sin2t>-1 \ \Rightarrow \ t \neq \frac{3}{4}\pi+k \pi}\)
Pomysł Lidera_M jest chyba najszybszy.
JK
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Prosta nierówność trygonometryczna.
Tak, ale nie na odwrót. I w tym jest problem, bo znajdujesz dzięki temu \(\displaystyle{ t}\), dla których kwadrat jest dodatni, ale wyjściowa suma już nie musi być dodatnia.Dilectus pisze:Jeśli suma dwóch liczb jest większa od zera, to kwadrat tej sumy też jest większy od zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Prosta nierówność trygonometryczna.
W takim razie odszczekuję: hau, hau.Jan Kraszewski pisze: Przykro mi, ale to rozwiązanie jest do niczego
JK
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Prosta nierówność trygonometryczna.
Zamieńcie to na iloczyn a potem zobaczcie kiedy iloczyn dwóch liczb jest większy od zera
Kinia Twoje rozwiązanie dla przeciętnego zjadacza chleba jest całkiem nieoczywiste.
Kinia Twoje rozwiązanie dla przeciętnego zjadacza chleba jest całkiem nieoczywiste.
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Prosta nierówność trygonometryczna.
\(\displaystyle{ \sin t+\cos t=\cos t\left( \tg t+1\right) >0\ \ \Rightarrow \ \ \ \begin{cases} \cos t>0\ \wedge\ \tg t>-1\\\ lub\\\cos t<0\ \wedge \ \tg t<-1\end{cases} \ \ \Rightarrow \ \ \begin{cases} -\frac14\pi+2k\pi<t<\frac12\pi+2k\pi \\\ lub\\\frac12\pi+2k\pi<t<\frac34\pi+2k\pi \end{cases}}\)
pozostaje sprawdzić nierówność wyjściową dla \(\displaystyle{ t=\frac12\pi+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \sin\left(\frac12\pi+2k\pi \right) +\cos\left( \frac12\pi+2k\pi\right) =1>0\ \ \Rightarrow \ \ \blue{-\frac14\pi+2k\pi<t<\frac34\pi+2k\pi}}\)
pozostaje sprawdzić nierówność wyjściową dla \(\displaystyle{ t=\frac12\pi+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \sin\left(\frac12\pi+2k\pi \right) +\cos\left( \frac12\pi+2k\pi\right) =1>0\ \ \Rightarrow \ \ \blue{-\frac14\pi+2k\pi<t<\frac34\pi+2k\pi}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Prosta nierówność trygonometryczna.
Ja bym wolał
\(\displaystyle{ \sin t+\cos t=\sin t+\sin\left( \frac{\pi}{2} -t\right)=2\sin\frac{t+\frac{\pi}{2} -t}{2}\cos\frac{t-\frac{\pi}{2} +t}{2} =2\sin\frac{\pi}{4}\cos\left( t-\frac{\pi}{4}\right) =\\=\sqrt{2} \cos\left( t-\frac{\pi}{4}\right)}\)
\(\displaystyle{ \cos\left( t-\frac{\pi}{4}\right)>0 \Leftrightarrow -\frac{\pi}{2}+2k\pi< t-\frac{\pi}{4}<\frac{\pi}{2}+2k\pi \Leftrightarrow \blue{-\frac14\pi+2k\pi<t<\frac34\pi+2k\pi}}\)
JK
\(\displaystyle{ \sin t+\cos t=\sin t+\sin\left( \frac{\pi}{2} -t\right)=2\sin\frac{t+\frac{\pi}{2} -t}{2}\cos\frac{t-\frac{\pi}{2} +t}{2} =2\sin\frac{\pi}{4}\cos\left( t-\frac{\pi}{4}\right) =\\=\sqrt{2} \cos\left( t-\frac{\pi}{4}\right)}\)
\(\displaystyle{ \cos\left( t-\frac{\pi}{4}\right)>0 \Leftrightarrow -\frac{\pi}{2}+2k\pi< t-\frac{\pi}{4}<\frac{\pi}{2}+2k\pi \Leftrightarrow \blue{-\frac14\pi+2k\pi<t<\frac34\pi+2k\pi}}\)
JK