Oblicz sin
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz sin
1. Oblicz \(\displaystyle{ \sin (-2015 ^\circ)}\) z dokładności do trzech cyf po przecinku.
Tutaj mi wyszło \(\displaystyle{ -\sin 215 ^\circ}\)
Co dalej z tym zrobić?
2. Spośród liczb \(\displaystyle{ \sin 2015 ^\circ, \cos 2015^\circ , \tg 2015^\circ, \ctg 2015 ^\circ}\) najwieksza liczba to?
Tutaj mi wyszło \(\displaystyle{ -\sin 215 ^\circ}\)
Co dalej z tym zrobić?
2. Spośród liczb \(\displaystyle{ \sin 2015 ^\circ, \cos 2015^\circ , \tg 2015^\circ, \ctg 2015 ^\circ}\) najwieksza liczba to?
Ostatnio zmieniony 3 lis 2016, o 19:10 przez damianb543, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Administrator
- Posty: 34334
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Oblicz sin
Masz obliczyć \(\displaystyle{ \sin(-2015)}\) czy \(\displaystyle{ \sin(-2015^\circ)}\) ?
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz sin
to drugie, poprawioneJan Kraszewski pisze:Masz obliczyć \(\displaystyle{ \sin(-2015)}\) czy \(\displaystyle{ \sin(-2015^\circ)}\) ?
-
- Administrator
- Posty: 34334
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Oblicz sin
A mógłbyś napisać, w jaki sposób Ci to wyszło?damianb543 pisze:Tutaj mi wyszło \(\displaystyle{ \sin 215 ^\circ}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz sin
\(\displaystyle{ -\sin (215 ^\circ +10 \pi )=-\sin 215 ^\circ}\)Jan Kraszewski pisze:A mógłbyś napisać, w jaki sposób Ci to wyszło?damianb543 pisze:Tutaj mi wyszło \(\displaystyle{ \sin 215 ^\circ}\)
Ostatnio zmieniony 3 lis 2016, o 19:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34334
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Oblicz sin
No to nie wyszło Ci \(\displaystyle{ \sin 215 ^\circ}\), tylko \(\displaystyle{ -\sin 215 ^\circ}\) (czyli \(\displaystyle{ \sin 145^\circ}\), czyli \(\displaystyle{ \sin 35^\circ}\)), a to jednak różnica.
Z \(\displaystyle{ \sin 35^\circ}\) w prosty sposób już nic nie zrobisz.
JK
Z \(\displaystyle{ \sin 35^\circ}\) w prosty sposób już nic nie zrobisz.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz sin
W odpowiedziach jest wynik po przecinku \(\displaystyle{ 573}\)Jan Kraszewski pisze:No to nie wyszło Ci \(\displaystyle{ \sin 215 ^\circ}\), tylko \(\displaystyle{ -\sin 215 ^\circ}\) (czyli \(\displaystyle{ \sin 145^\circ}\), czyli \(\displaystyle{ \sin 35^\circ}\)), a to jednak różnica.
Z \(\displaystyle{ \sin 35^\circ}\) w prosty sposób już nic nie zrobisz.
JK
-
- Administrator
- Posty: 34334
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Oblicz sin
Jest to wynik przybliżony (w dodatku źle zaokrąglony) - możesz go odczytać z tablic albo policzyć na kalkulatorze.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz sin
Na kalkulatorze prostym? Jak?Jan Kraszewski pisze:Jest to wynik przybliżony (w dodatku źle zaokrąglony) - możesz go odczytać z tablic albo policzyć na kalkulatorze.
JK
-
- Administrator
- Posty: 34334
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz sin
a drugie zadanie?-- 3 lis 2016, o 22:35 --a nie mozna obliczyc podstawiając za \(\displaystyle{ \pi \approx 3,14}\)?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Oblicz sin
Po co podstawiać \(\displaystyle{ \pi \approx 3,14}\)? Przecież od czasów (bodajże) Archimedesa wiadomo, że
\(\displaystyle{ \pi=\frac{22}{7}}\).
W zadaniu drugim zacznij od skorzystania z okresowości tych funkcji. \(\displaystyle{ 2015=5\cdot 360+215}\)
Dalej możesz jeszcze przejść na funkcje mniejszych kątów, korzystając z tego, że
\(\displaystyle{ \cos (180+\alpha)=-\cos \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \sin(180+\alpha)=-\sin \alpha}\)
I zostaje coś bardzo łatwego.
-- 3 lis 2016, o 22:12 --
Oczywiście nie powinienem pomijać znaczka stopni, skoro przeliczam w stopniach (bo domyślną jednostką jest radian), ale zawsze mnie wnerwia przy sumach/różnicach kątów, że np.
\(\displaystyle{ (180+30)^{\circ}}\) głupio wygląda.
-- 4 lis 2016, o 03:03 --
Aha, gdyby emotikony nie wystarczyły, to dodam że z tym \(\displaystyle{ \frac{22}{7}}\) to jest kiepski żart/trolling.
\(\displaystyle{ \pi=\frac{22}{7}}\).
W zadaniu drugim zacznij od skorzystania z okresowości tych funkcji. \(\displaystyle{ 2015=5\cdot 360+215}\)
Dalej możesz jeszcze przejść na funkcje mniejszych kątów, korzystając z tego, że
\(\displaystyle{ \cos (180+\alpha)=-\cos \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \sin(180+\alpha)=-\sin \alpha}\)
I zostaje coś bardzo łatwego.
-- 3 lis 2016, o 22:12 --
Oczywiście nie powinienem pomijać znaczka stopni, skoro przeliczam w stopniach (bo domyślną jednostką jest radian), ale zawsze mnie wnerwia przy sumach/różnicach kątów, że np.
\(\displaystyle{ (180+30)^{\circ}}\) głupio wygląda.
-- 4 lis 2016, o 03:03 --
Aha, gdyby emotikony nie wystarczyły, to dodam że z tym \(\displaystyle{ \frac{22}{7}}\) to jest kiepski żart/trolling.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz