obliczyc sinus i cosinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
agakolodziejska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 2 paź 2014, o 20:04
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

obliczyc sinus i cosinus

Post autor: agakolodziejska »

wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin 2x=a>0}\) obliczyć wartość \(\displaystyle{ \sin x, \cos x}\) (w zależności od \(\displaystyle{ a}\))

\(\displaystyle{ \sin 2x=a \\
2\sin x\cos x=a \\
\sin x= \frac{a}{2\cos x} \\
\cos x= \frac{a}{2\sin x}}\)

czy o to chodziło w zadaniu?
Ostatnio zmieniony 30 paź 2016, o 18:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8570
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 306 razy
Pomógł: 3347 razy

obliczyc sinus i cosinus

Post autor: kerajs »

Nie.
Rozwiąż układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\sin x \cos x=a \\ \sin^2 x +\cos^2 x=1 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ