Wyznaczyć dziedzinę funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Zorex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 paź 2016, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Wyznaczyć dziedzinę funkcji

Post autor: Zorex »

Witam
Prosze o pomoc z tym przykładem. Nie chodzi mi o odpowiedz ale rozwiazanie pokolei i z wyjaśnieniem.

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{\arccot x}{1-\arctan ^{2} x}+ \sqrt{1-\log _{8}(x ^{2}-7x) }}\)

Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 26 paź 2016, o 21:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Wyznaczyć dziedzinę funkcji

Post autor: arek1357 »

Trudny przykład ale kto takie zadania zadaje nie ma chyba sumienia.

Mam nadzieję że na tym forum znajdzie się ktoś na poziomie co to roztrzaska...
Awatar użytkownika
vpprof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 64 razy

Wyznaczyć dziedzinę funkcji

Post autor: vpprof »

Rozumiem, że zgodnie z tematem wątku, mam wyznaczyć dziedzinę a nie podać rozwiązanie równania.

A więc takie zadanka zwykle bazują na fakcie, że zero nie posiada elementu odwrotnego, czyli nie można dzielić przez zero (#1) oraz zakładają, że poruszamy się w \(\displaystyle{ \RR}\) — czyli nie ma pierwiastków z liczb ujemnych (#2). Do tego dochodzi jeszcze fakt, że funkcje mają swoje dziedziny i przeciwdziedziny (#3), na przykład \(\displaystyle{ \arcsin}\) przyjmuje tylko argumenty z zakresu \(\displaystyle{ [-1;1]}\) itd.

No i pod kątem spełnienia tych 3 warunków trzeba nasze wyrażenie przeanalizować.
  1. \(\displaystyle{ 1-\arctg^2 x \neq 0}\)
    Stąd \(\displaystyle{ \arctg x \neq 1 \wedge \arctg x \neq -1}\), więc wychodzi nam, że \(\displaystyle{ \boxed{x \neq \pm \tg 1}}\)
  2. \(\displaystyle{ 1-\log _{8}(x ^{2}-7x)}\)
    \(\displaystyle{ 1 \ge \log_8 \left( x ^{2}-7x \right)}\)
    \(\displaystyle{ 8^1 \ge x ( x - 8 + 1)}\)
    \(\displaystyle{ x ( x - 8) + (x - 8) \le 0}\)
    Ostatecznie \(\displaystyle{ \boxed{x \in [-1;8]}}\).
  3. Wreszcie, \(\displaystyle{ \log}\) o podstawie dodatniej nie przyjmuje wartości ujemnych ani zera, czyli:
    \(\displaystyle{ x(x-7) > 0 \rightarrow \boxed{x \in (- \infty ; 0 ) \cup (7 ; + \infty )}}\)
Zanim połączymy warunki, sprawdźmy ile to mniej więcej jest \(\displaystyle{ \tg 1}\), żeby wiedzieć, czy zawiera się on w zbiorach powstałych z pozostałych dwu warunków. Otóż \(\displaystyle{ \tg \pi/4 \approx \tg 0,8 = 1}\), a z kolei \(\displaystyle{ \tg \pi/3 \approx \tg 1,04 = \sqrt{3} \approx 1,73}\), czyli poszukiwana wartość będzie się zawierała gdzieś pomiędzy tymi dwiema. Łączymy warunki ze sobą za pomocą koniunkcji (czyli części wspólnej zbiorów) i wychodzi \(\displaystyle{ x \in [-1 ; 0) \cup (7 ; 8]}\).

Powodzenia

EDIT: Na wykresie WolframAlpha przepięknie widać tę naszą dziedzinę (tam, gdzie część urojona = 0)

ODPOWIEDZ