Witam!
Moje zadanie brzmi;
Niech \(\displaystyle{ \cos \alpha= \frac{3}{5}}\) i \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{4}{5}}\)
Wyraź kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) za pomocą dodawania, odejmowania, mnożenia, dzielenia oraz funkcji \(\displaystyle{ f}\), dla:
a) \(\displaystyle{ f=\arccos}\)
b) \(\displaystyle{ f=\arcsin}\)
c) \(\displaystyle{ f=\arctg}\)
Proszę o rozwiązanie i omówienie
Z góry dzięki za pomoc
wyrażanie kąta w działaniach
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 25 paź 2016, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 2 razy
wyrażanie kąta w działaniach
Ostatnio zmieniony 26 paź 2016, o 08:12 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.Temat umieszczony w złym dziale. Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.Temat umieszczony w złym dziale. Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
wyrażanie kąta w działaniach
a)
\(\displaystyle{ \alpha =\arccos \frac{3}{5}}\)
b)
\(\displaystyle{ \alpha =\arcsin \frac{4}{5}}\)
c)
\(\displaystyle{ \tan \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }= \frac{4}{3} \Rightarrow \alpha =\arctg \frac{4}{3}}\)
EDIT:
Wszystkie obliczenia (kąt jest z I ćwiartki):
a)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{3}{5} \Rightarrow \alpha =\arccos \frac{3}{5}}\)
b)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{4}{5} \Rightarrow \alpha =\arcsin \frac{4}{5}}\)
c)
\(\displaystyle{ \tan \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }= \frac{4}{3} \Rightarrow \alpha =\arctg \frac{4}{3}}\)
\(\displaystyle{ \alpha =\arccos \frac{3}{5}}\)
b)
\(\displaystyle{ \alpha =\arcsin \frac{4}{5}}\)
c)
\(\displaystyle{ \tan \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }= \frac{4}{3} \Rightarrow \alpha =\arctg \frac{4}{3}}\)
EDIT:
Wszystkie obliczenia (kąt jest z I ćwiartki):
a)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{3}{5} \Rightarrow \alpha =\arccos \frac{3}{5}}\)
b)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{4}{5} \Rightarrow \alpha =\arcsin \frac{4}{5}}\)
c)
\(\displaystyle{ \tan \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }= \frac{4}{3} \Rightarrow \alpha =\arctg \frac{4}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 26 paź 2016, o 13:56 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 25 paź 2016, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 2 razy
wyrażanie kąta w działaniach
Proszę o wytłumaczenie bo nie mam pojęcia jak zapisać obliczenia do tego zadania i skąd wzięły się te wyniki