Witam, rozwiązuję zadanie 8.16 ze zbioru zadań dla klasy drugiej. Przykład wygląda następująco :
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{\cos \alpha } - \frac{1}{\sin \alpha } \right) \cdot \left( 1+\tg \alpha + \ctg \alpha \right) = \frac{\sin \alpha }{ \cos ^{2} \alpha } - \frac{\cos \alpha }{\sin ^{2} \alpha }}\)
Mi wyszło : \(\displaystyle{ L \neq P}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{\cos ^{2} \alpha } + \frac{\cos \alpha }{\sin ^{2} \alpha } \neq \frac{\sin \alpha }{ \cos ^{2} \alpha } - \frac{\cos \alpha }{\sin ^{2} \alpha }}\)
I nie jestem pewny czy to dobrze
Sprawdzenie równości (toższamości)
Sprawdzenie równości (toższamości)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2016, o 19:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Sprawdzenie równości (toższamości)
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{\cos \alpha } - \frac{1}{\sin \alpha } \right) \cdot \left( 1+\tg \alpha + \ctg \alpha \right) = \\=\frac{1}{\cos \alpha } + \frac{\sin }{\cos ^{2} \alpha } + \frac{1}{\sin \alpha } - \frac{1}{\sin \alpha } - \frac{1}{\cos \alpha } - \frac{\cos \alpha }{\sin ^{2} \alpha } =...}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
Coś chyba musiałeś pomylić znak ostatniego składnika...
\(\displaystyle{ L=P}\)
Coś chyba musiałeś pomylić znak ostatniego składnika...
Ostatnio zmieniony 18 paź 2016, o 19:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.