Tożsamość trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Tożsamość trygonometryczna
1.Wykaż, że:
\(\displaystyle{ \frac{\sin 2x}{1+\cos 2x} \cdot \frac{\cos x}{1+\cos x}=\tg \frac{1}{2}x}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin 2x}{1+\cos 2x} \cdot \frac{\cos x}{1+\cos x}=\tg \frac{1}{2}x}\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2016, o 21:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Tożsamość trygonometryczna
\(\displaystyle{ L= \frac{\sin 2x}{1+\cos 2x} \frac{\cos x}{1+\cos x}= \frac{2\sin x \cos x}{1+\cos^2 x-\sin^2 x} \frac{\cos x}{1+\cos x}= \frac{2\tg x}{1+ \frac{1}{\cos^2 x} -\tg^2 x} \frac{\cos x}{1+\cos x}=\\= \frac{\tg x \cos x}{1+\cos x}= \frac{\sin x}{1+\cos x}= \frac{2\sin\frac x 2 \cos \frac x 2}{1+\cos^2\frac x 2-\sin^2 \frac x 2}= \frac{2\tg \frac x 2 }{1+\frac{1}{\cos^2 \frac x 2}-\tg^2 \frac x 2}=P}\)
Wykorzystane wzory: cosinus podwojonego kąta, sinus podwojonego kąta,
tożsamość \(\displaystyle{ 1+\tg^2 x=\frac{1}{\cos^2x}}\), no i \(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}}\)
Wykorzystane wzory: cosinus podwojonego kąta, sinus podwojonego kąta,
tożsamość \(\displaystyle{ 1+\tg^2 x=\frac{1}{\cos^2x}}\), no i \(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Tożsamość trygonometryczna
Co zrobiłeś że tam się pojawił \(\displaystyle{ 2\tg x}\) a na dole \(\displaystyle{ 1+\frac{1}{\cos ^{2}x}-\tg ^{2}x}\)?Premislav pisze:\(\displaystyle{ L= \frac{\sin 2x}{1+\cos 2x} \frac{\cos x}{1+\cos x}= \frac{2\sin x \cos x}{1+\cos ^2 x-\sin ^2 x} \frac{\cos x}{1+\cos x}= \frac{2\tg x}{1+ \frac{1}{\cos ^2 x} -\tg ^2 x} \frac{\cos x}{1+\cos x}=\\= \frac{\tg x \cos x}{1+\cos x}= \frac{\sin x}{1+\cos x}= \frac{2\sin \frac x 2 \cos \frac x 2}{1+\cos ^2\frac x 2-\sin ^2 \frac x 2}= \frac{2\tg \frac x 2 }{1+\frac{1}{\cos ^2 \frac x 2}-\tg ^2 \frac x 2}=P}\)
Wykorzystane wzory: cosinus podwojonego kąta, sinus podwojonego kąta,
tożsamość \(\displaystyle{ 1+\tg ^2 x=\frac{1}{\cos ^2x}}\), no i \(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}}\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2016, o 21:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Tożsamość trygonometryczna
Podzieliłem licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos^2 x}\). Oczywiście może należałoby jeszcze wspomnieć o dziedzinie, ale przy zadaniach typu "wykaż, że" często jest pomijana.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Tożsamość trygonometryczna
Ale \(\displaystyle{ \tg x= \frac{2\tg \frac{x}{2} }{1-\tg ^{2}x }}\)Premislav pisze:Podzieliłem licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos ^2 x}\). Oczywiście może należałoby jeszcze wspomnieć o dziedzinie, ale przy zadaniach typu "wykaż, że" często jest pomijana.
Tutaj jest \(\displaystyle{ \tg \frac{x}{2}}\)
Dobra już wiem,nie zauważyłem. Mój błąd.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2016, o 21:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Tożsamość trygonometryczna
Po prostu czegoś chyba nie załapałeś, uzasadnię bardziej szczegółowo.
\(\displaystyle{ \frac{\sin 2x}{1+\cos 2x}= \frac{2\sin x \cos x}{1+\cos^2 x-\sin^2 x}}\),
bo w liczniku zastosowałem wzór na sinus podwojonego kąta, a w mianowniku - wzór na cosinus podwojonego kąta.
\(\displaystyle{ \frac{2\sin x \cos x}{1+\cos^2 x-\sin^2 x}= \frac{2\tg x}{ \frac{1}{\cos^2 x}+1-\tg^2 x }}\)
- podzieliłem licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos^2 x}\).
\(\displaystyle{ \frac{2\tg x}{ \frac{1}{\cos^2 x}+1-\tg^2 x } \frac{\cos x}{1+\cos x}= \frac{\sin x}{1+\cos x}}\):
ponieważ \(\displaystyle{ 1+\tg^2 x= \frac{1}{\cos^2 x}}\), to
\(\displaystyle{ \frac{1}{\cos^2 x}+1-\tg^2 x=1+\tg^2 x+1-\tg^2 x=2}\)
Ponadto \(\displaystyle{ \tg x \cos x=\sin x}\)
Jeśli dalej nie rozumiesz, to trudno, może już tak miało być.
\(\displaystyle{ \frac{\sin 2x}{1+\cos 2x}= \frac{2\sin x \cos x}{1+\cos^2 x-\sin^2 x}}\),
bo w liczniku zastosowałem wzór na sinus podwojonego kąta, a w mianowniku - wzór na cosinus podwojonego kąta.
\(\displaystyle{ \frac{2\sin x \cos x}{1+\cos^2 x-\sin^2 x}= \frac{2\tg x}{ \frac{1}{\cos^2 x}+1-\tg^2 x }}\)
- podzieliłem licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos^2 x}\).
\(\displaystyle{ \frac{2\tg x}{ \frac{1}{\cos^2 x}+1-\tg^2 x } \frac{\cos x}{1+\cos x}= \frac{\sin x}{1+\cos x}}\):
ponieważ \(\displaystyle{ 1+\tg^2 x= \frac{1}{\cos^2 x}}\), to
\(\displaystyle{ \frac{1}{\cos^2 x}+1-\tg^2 x=1+\tg^2 x+1-\tg^2 x=2}\)
Ponadto \(\displaystyle{ \tg x \cos x=\sin x}\)
Jeśli dalej nie rozumiesz, to trudno, może już tak miało być.
-
- Użytkownik
- Posty: 22233
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Tożsamość trygonometryczna
To się tak ładnie teleskopuje:
\(\displaystyle{ (*)\quad\frac{\sin 2x}{1+\cos 2x}=\frac{2\sin x\cos x}{1+\cos^2x-\sin^2 x}=\frac{2\sin x\cos x}{2\cos^2x}=\tg x}\)
Zatem (zastępując \(\displaystyle{ x}\) przez \(\displaystyle{ x/2}\) )mamy
\(\displaystyle{ (**)\quad \frac{\sin x}{1+\cos x}=\tg \frac{x}{2}}\)
Ale
\(\displaystyle{ \frac{\sin 2x}{1+\cos 2x}\frac{\cos x}{1+\cos x}=(*)\tg x\frac{\cos x}{1+\cos x}=(**)}\)
\(\displaystyle{ (*)\quad\frac{\sin 2x}{1+\cos 2x}=\frac{2\sin x\cos x}{1+\cos^2x-\sin^2 x}=\frac{2\sin x\cos x}{2\cos^2x}=\tg x}\)
Zatem (zastępując \(\displaystyle{ x}\) przez \(\displaystyle{ x/2}\) )mamy
\(\displaystyle{ (**)\quad \frac{\sin x}{1+\cos x}=\tg \frac{x}{2}}\)
Ale
\(\displaystyle{ \frac{\sin 2x}{1+\cos 2x}\frac{\cos x}{1+\cos x}=(*)\tg x\frac{\cos x}{1+\cos x}=(**)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Tożsamość trygonometryczna
Premislav pisze:\(\displaystyle{ L= \frac{\sin 2x}{1+\cos 2x} \frac{\cos x}{1+\cos x}= \frac{2\sin x \cos x}{1+\cos^2 x-\sin^2 x} \frac{\cos x}{1+\cos x}= \frac{2\tg x}{1+ \frac{1}{\cos^2 x} -\tg^2 x} \frac{\cos x}{1+\cos x}=\\= \frac{\tg x \cos x}{1+\cos x}= \frac{\sin x}{1+\cos x}= \frac{2\sin\frac x 2 \cos \frac x 2}{1+\cos^2\frac x 2-\sin^2 \frac x 2}= \frac{2\tg \frac x 2 }{1+\frac{1}{\cos^2 \frac x 2}-\tg^2 \frac x 2}=P}\)
Wykorzystane wzory: cosinus podwojonego kąta, sinus podwojonego kąta,
tożsamość \(\displaystyle{ 1+\tg^2 x=\frac{1}{\cos^2x}}\), no i \(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}}\)
Możesz mi powiedzieć jak dochodzisz do wniosku że twój wynik jest równy \(\displaystyle{ \tg \frac{x}{2}}\)
z tego co wiem \(\displaystyle{ \tg 2x= \frac{2\tg x}{1-\tg ^{2} x }}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Tożsamość trygonometryczna
Jak dochodzę do wniosku, to powinno być widoczne z tego ciągu przekształceń. Może za mało rozpisałem ostatnią równość.
Ponieważ \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos^2 x}=1+\tg^2 x}\), to \(\displaystyle{ 1+ \frac{1}{\cos^2 \frac x 2}-\tg^2\frac x 2=2}\), no i mamy \(\displaystyle{ \frac{2\tg \frac x 2 }{1+\frac{1}{\cos^2 \frac x 2}-\tg^2 \frac x 2} =\frac{2\tg \frac x 2}{2}=\tg \frac x 2}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos^2 x}=1+\tg^2 x}\), to \(\displaystyle{ 1+ \frac{1}{\cos^2 \frac x 2}-\tg^2\frac x 2=2}\), no i mamy \(\displaystyle{ \frac{2\tg \frac x 2 }{1+\frac{1}{\cos^2 \frac x 2}-\tg^2 \frac x 2} =\frac{2\tg \frac x 2}{2}=\tg \frac x 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Tożsamość trygonometryczna
Tylko jak dojsc ze trzeba podzielic przez \(\displaystyle{ \cos ^{2} x}\) bo tak to można godzinami to rozwiązywacPremislav pisze:Jak dochodzę do wniosku, to powinno być widoczne z tego ciągu przekształceń. Może za mało rozpisałem ostatnią równość.
Ponieważ \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos^2 x}=1+\tg^2 x}\), to \(\displaystyle{ 1+ \frac{1}{\cos^2 \frac x 2}-\tg^2\frac x 2=2}\), no i mamy \(\displaystyle{ \frac{2\tg \frac x 2 }{1+\frac{1}{\cos^2 \frac x 2}-\tg^2 \frac x 2} =\frac{2\tg \frac x 2}{2}=\tg \frac x 2}\)