Zbadaj okresowość funkcji: \(\displaystyle{ f(x)=A \sin(ax)+B \cos(ax)}\)
Proszę o pomoc, dziękuję.
Zbadaj okresowosc funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Zbadaj okresowosc funkcji
Wsk. Postaraj się pokazać taki fakt :
Jeżeli funkcja \(\displaystyle{ h(x)}\) jest okresowa, to dla każdego ustalonego \(\displaystyle{ a}\) funkcja \(\displaystyle{ h_a(x) =h(ax)}\) tez jest okresowa.
Rysunek może być pomocny.
Jeżeli funkcja \(\displaystyle{ h(x)}\) jest okresowa, to dla każdego ustalonego \(\displaystyle{ a}\) funkcja \(\displaystyle{ h_a(x) =h(ax)}\) tez jest okresowa.
Rysunek może być pomocny.