Rozwiąż równanie - funkcje trygonometryczne, wykładnicze
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 7 gru 2015, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 16 razy
Rozwiąż równanie - funkcje trygonometryczne, wykładnicze
Mam jeszcze takie zadanie:
\(\displaystyle{ \tan \left( 4^{x}+ \frac{\pi}{2} \right) +2\sin \left( 4^{x-\frac{\pi}{2}} \right) =0}\)
Wyznacz: \(\displaystyle{ \tan \left( 4^{x} \right)}\)
Liczę na jakąś podpowiedź, nie rozwiązanie. Rozbiłem sobie to i doprowadziłem to do postaci:
\(\displaystyle{ \tan4^{x}=2\sin \left( 4^{x-\frac{\pi}{2}} \right)}\)
Nie wiem co zrobić z prawą stroną, może jakieś podłożenie za \(\displaystyle{ 4^{x}}\), ale nie potrafię dalej sobie z tym poradzić
\(\displaystyle{ \tan \left( 4^{x}+ \frac{\pi}{2} \right) +2\sin \left( 4^{x-\frac{\pi}{2}} \right) =0}\)
Wyznacz: \(\displaystyle{ \tan \left( 4^{x} \right)}\)
Liczę na jakąś podpowiedź, nie rozwiązanie. Rozbiłem sobie to i doprowadziłem to do postaci:
\(\displaystyle{ \tan4^{x}=2\sin \left( 4^{x-\frac{\pi}{2}} \right)}\)
Nie wiem co zrobić z prawą stroną, może jakieś podłożenie za \(\displaystyle{ 4^{x}}\), ale nie potrafię dalej sobie z tym poradzić
Ostatnio zmieniony 7 paź 2016, o 22:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiąż równanie - funkcje trygonometryczne, wykładnicze
Skąd to zadanie - poziom ?
Bo może jest w nim literówka - ten drugi wykładnik.
Odpowiedź masz ? Jak tak to wstaw i sprawdź .
Bo może jest w nim literówka - ten drugi wykładnik.
Odpowiedź masz ? Jak tak to wstaw i sprawdź .
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 7 gru 2015, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 16 razy
Rozwiąż równanie - funkcje trygonometryczne, wykładnicze
Poziom studiów, analiza matematyczna 1 na Pwr.
Odpowiedzi nie mam, wykładowca nie każe przeliczać do końca zadań jeśli liczby są potworne, ważne żeby znać, jak coś takiego rozwiązać i mu pokazać. Na priv podsyłam Ci listę.
Odpowiedzi nie mam, wykładowca nie każe przeliczać do końca zadań jeśli liczby są potworne, ważne żeby znać, jak coś takiego rozwiązać i mu pokazać. Na priv podsyłam Ci listę.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Rozwiąż równanie - funkcje trygonometryczne, wykładnicze
A dlaczego?piasek101 pisze:Czyli studia - więc raczej literówki nie ma.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 7 gru 2015, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 16 razy
Rozwiąż równanie - funkcje trygonometryczne, wykładnicze
Okazało się, że rzeczywiście był błąd w przykładzie, a wykładowca celowo go zamieścił, aby sprawdzić ile osób będzie się dopytywać o rozwiązanie.