Witam. Mam trochę problem z tym przykładem :
\(\displaystyle{ \frac{- \sqrt{3} }{2} \le \cos x < \frac{1}{2}}\)
Rozbijam na 2 nierówności :
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{- \sqrt{3} }{2} \le \cos x \Rightarrow x \in \left[ - \frac{5 \pi}{6} + 2k \pi ; \frac{5 \pi}{6} + 2k \pi \right] \\ \cos x < \frac{1}{2} \Rightarrow x \in \left( \frac{\pi}{3} +2k \pi; \frac{5 \pi}{3} + 2k \pi \right) \end{cases}}\)
I dopowiedzią powinien być przedział wspólny ? Czyli :
\(\displaystyle{ x \in \left( \frac{\pi}{3} +2k \pi ; \frac{5 \pi}{6} + 2k \pi \right]}\) ?
Podwójna nierównosć
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 11 wrz 2014, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 104 razy
Podwójna nierównosć
Ostatnio zmieniony 2 paź 2016, o 23:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Podwójna nierównosć
Raczej:
Odpowiedzią jest przedział wspólny czyli :
\(\displaystyle{ x \in \left[ \frac{-5\pi}{6} +2k \pi ; \frac{- \pi}{3} + 2k \pi \right) \cup \left( \frac{\pi}{3} +2k \pi ; \frac{5 \pi}{6} + 2k \pi \right]}\) ?
Zapominasz o okresowości swoich rozwiązań. Narysuj je na kartce, a wszystko będzie jasne.
Odpowiedzią jest przedział wspólny czyli :
\(\displaystyle{ x \in \left[ \frac{-5\pi}{6} +2k \pi ; \frac{- \pi}{3} + 2k \pi \right) \cup \left( \frac{\pi}{3} +2k \pi ; \frac{5 \pi}{6} + 2k \pi \right]}\) ?
Zapominasz o okresowości swoich rozwiązań. Narysuj je na kartce, a wszystko będzie jasne.
Ostatnio zmieniony 2 paź 2016, o 23:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.