Przybliżenie sinusa
- Cytryn
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Przybliżenie sinusa
W podpisie użytkownika a4karo można znaleźć przybliżenie \(\displaystyle{ \sin 2x\approx .9093x}\). Jak ma się to do tego, że sinus małych kątów (mierzonych w radianach) jest mniej więcej równy mierze tych kątów?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Przybliżenie sinusa
Kedyś w dyskusji o notacji matematycznej pojawiła się wątpliwość jak czytać zapis \(\displaystyle{ \sin 2x}\).
Przyjęło się, że oznacza to sinus kąta \(\displaystyle{ 2x}\), ale jeden z użytkowników twierdził, że chodzi o sinus dwóch pomnożony przez \(\displaystyle{ x}\), a ponieważ \(\displaystyle{ \sin 2=...}\) , więc...
Przyjęło się, że oznacza to sinus kąta \(\displaystyle{ 2x}\), ale jeden z użytkowników twierdził, że chodzi o sinus dwóch pomnożony przez \(\displaystyle{ x}\), a ponieważ \(\displaystyle{ \sin 2=...}\) , więc...