Jak to rozwiazac ?
(sin 54)*(cos 72 ) = x^2
Doszlem do cos( 30 + 6 )sin( 30 -12 ).... i jakos nie wiem dalej jak to pociagnac...
Bede wdzieczny za wszelka pomoc.
Rozwiąż równanie (sin 54)*(cos 72 ) = x^2
Rozwiąż równanie (sin 54)*(cos 72 ) = x^2
\(\displaystyle{ \sin 54 \cos 72=\sin(3 18) \sin18=\sin^2 18(3-4\sin^2 18)=x^2}\)
ale
\(\displaystyle{ \sin 18={\sqrt{5}-1 \over 4}}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 18={3-\sqrt{5} \over 8}}\)
\(\displaystyle{ ({3-\sqrt{5} \over 8})(3-{3-\sqrt{5} \over 2})=x^2}\)
\(\displaystyle{ ({3-\sqrt{5} \over 8})({3+\sqrt{5} \over 2})=x^2}\)
\(\displaystyle{ {1 \over 4}=x^2}\)
ale
\(\displaystyle{ \sin 18={\sqrt{5}-1 \over 4}}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 18={3-\sqrt{5} \over 8}}\)
\(\displaystyle{ ({3-\sqrt{5} \over 8})(3-{3-\sqrt{5} \over 2})=x^2}\)
\(\displaystyle{ ({3-\sqrt{5} \over 8})({3+\sqrt{5} \over 2})=x^2}\)
\(\displaystyle{ {1 \over 4}=x^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 9 razy
Rozwiąż równanie (sin 54)*(cos 72 ) = x^2
Jak wyliczyc sin18 w moich tablicach nie ma czegos takiego podanego... Nie chodzi mi oczywiscie o wartosc przyblizona.
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Rozwiąż równanie (sin 54)*(cos 72 ) = x^2
eeee, ja sam kiedys wyliczylem z nudów i zupełnie inaczej,
zbuduj pieciokąt, znajdz trojkaty podobne, na ich podstawie wylicz tzw zlota proporcje a z niej wyliczasz sin cos 36 a dalej prosto
zbuduj pieciokąt, znajdz trojkaty podobne, na ich podstawie wylicz tzw zlota proporcje a z niej wyliczasz sin cos 36 a dalej prosto