1. \(\displaystyle{ \left| 1-3\sin x\left| x\right| \right|}\)
2.Rozwiąż równania:
\(\displaystyle{ \sin x=\sin 2x}\)
\(\displaystyle{ \cos 2x=\cos x}\)
Jak narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin x+\cos x}\) bez korzystania ze wzorów?
Proszę o dokładne wytłumaczenie a nie samo rozwiązanie.
-- 4 wrz 2016, o 18:59 --
Jest ktoś w stanie to zrobić?
Wyznacz zbiór wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz zbiór wartości
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2016, o 19:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Wyznacz zbiór wartości
1.
\(\displaystyle{ \left| 1-3\sin x\left| x\right| \right|}\)
Tak na dobrą sprawę to \(\displaystyle{ \left\langle 0;\infty\right)}\)
ponieważ \(\displaystyle{ f(x)= 3\left( \sin x\right) \left| x\right|}\) może przyjmować wartości z całego zbioru l. rzeczywistych
2.
\(\displaystyle{ \sin x=\sin 2x \\ \sin x=2\sin x \cos x \\ \sin x\left( 2\cos x - 1\right) = 0}\)
Czyli
\(\displaystyle{ \sin x = 0 \vee \cos x = \frac{1}{2}}\)
Więc
\(\displaystyle{ x=\dots \vee x=\dots \vee x=\dots}\)
\(\displaystyle{ \cos x = \cos 2x=\cos^2x-\sin^2x=2\cos^2x-1}\)
\(\displaystyle{ \cos x = t, \ t \in \left\langle -1;1\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ 2t^2-t-1=0 \\ \Delta=1+8=9 \\ t_1= \frac{1-3}{4}=- \frac{1}{2} \\ t_2=1}\)
Więc
\(\displaystyle{ \cos x = 1 \vee \cos x = -\frac{1}{2}}\)
no i z tego wyznaczasz \(\displaystyle{ x}\).
\(\displaystyle{ \left| 1-3\sin x\left| x\right| \right|}\)
Tak na dobrą sprawę to \(\displaystyle{ \left\langle 0;\infty\right)}\)
ponieważ \(\displaystyle{ f(x)= 3\left( \sin x\right) \left| x\right|}\) może przyjmować wartości z całego zbioru l. rzeczywistych
2.
\(\displaystyle{ \sin x=\sin 2x \\ \sin x=2\sin x \cos x \\ \sin x\left( 2\cos x - 1\right) = 0}\)
Czyli
\(\displaystyle{ \sin x = 0 \vee \cos x = \frac{1}{2}}\)
Więc
\(\displaystyle{ x=\dots \vee x=\dots \vee x=\dots}\)
\(\displaystyle{ \cos x = \cos 2x=\cos^2x-\sin^2x=2\cos^2x-1}\)
\(\displaystyle{ \cos x = t, \ t \in \left\langle -1;1\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ 2t^2-t-1=0 \\ \Delta=1+8=9 \\ t_1= \frac{1-3}{4}=- \frac{1}{2} \\ t_2=1}\)
Więc
\(\displaystyle{ \cos x = 1 \vee \cos x = -\frac{1}{2}}\)
no i z tego wyznaczasz \(\displaystyle{ x}\).
edit: nie patrzeć.damianb543 pisze: Jak narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin x+\cos x}\) bez korzystania ze wzorów?
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2016, o 00:36 przez kalwi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Larsonik
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 40 razy
Wyznacz zbiór wartości
Można ewentualnie spróbować narysować to tak, ale też nie będzie najprzyjemniej: \(\displaystyle{ \sin x + \cos x = \sqrt{2} \left( \frac{\sqrt{2}}{2} \sin x + \frac{\sqrt{2}}{2} \cos x \right) = \sqrt{2} \sin \left( x + \frac{\pi}{4} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2016, o 23:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Wyznacz zbiór wartości
Z małą poprawką, kalwi:
\(\displaystyle{ \left| \sin x + \cos x\right|= \sqrt{1+\sin2x}}\)
\(\displaystyle{ \left| \sin x + \cos x\right|= \sqrt{1+\sin2x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz zbiór wartości
W 1 przecież \(\displaystyle{ \sin \in \left\langle -1,1\right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2016, o 16:19 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nie cytuj całych postów. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Nie cytuj całych postów. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wyznacz zbiór wartości
Sinus musi być z jakiegoś argumentu.
nie badamy samego sinusa, tylko \(\displaystyle{ f(x)= 3\left( \sin x\right) \left| x\right|}\)
nie badamy samego sinusa, tylko \(\displaystyle{ f(x)= 3\left( \sin x\right) \left| x\right|}\)