Witam !
Mam krótkie ale nurtujące mnie pytanie z działy trygonometrii.
Jeżeli mam podane że przykładowo \(\displaystyle{ \cos=\frac12}\) (chodzi o to że cosinus jest dodatni) a zadanie brzmi że mamy kąt rozwarty (\(\displaystyle{ 90-180}\)) i na podstawie \(\displaystyle{ \cos}\) policzyć inne wartości (\(\displaystyle{ \sin,\tg,\ctg}\)) to mam napisać, że zadanie nie ma rozwiązania bo \(\displaystyle{ \cos}\) jest dodatni a znajdujemy się w II ćwiartce czy takie zadanie rozwiązuje się normalnie ?
Dodatni cosinus a II ćwiartka
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 gru 2014, o 12:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Dodatni cosinus a II ćwiartka
Ostatnio zmieniony 24 sie 2016, o 00:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 gru 2014, o 12:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska