Finał konkursu PW 2015/16
Rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ 8 \cdot \cos (x) \cdot ( \cos ^{4}(2x)- \sin ^{4}(2x) )= \frac{1+ \tg ^{2}(x) }{1- \tg ^{2}(x) }}\)
Równanie trygonometryczne, PW
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 36 razy
Równanie trygonometryczne, PW
Ostatnio zmieniony 3 sie 2016, o 23:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równanie trygonometryczne, PW
Zacznij od rozpisania \(\displaystyle{ \cos^4(2x)-\sin^4(2x)}\) ze wzoru skróconego mnożenia na różnicę kwadratów. Następnie skorzystaj z tego, że
\(\displaystyle{ \cos(2x)=2\cos^2(x)-1}\) oraz \(\displaystyle{ \sin(2x)=2\sin(x) \cos(x)}\). Może się też przydać tożsamość \(\displaystyle{ 1+\tg^2(x)= \frac{1}{\cos^2(x)}}\)
Ostatecznie otrzymasz równanie zmiennej np. \(\displaystyle{ t=\cos x}\).
\(\displaystyle{ \cos(2x)=2\cos^2(x)-1}\) oraz \(\displaystyle{ \sin(2x)=2\sin(x) \cos(x)}\). Może się też przydać tożsamość \(\displaystyle{ 1+\tg^2(x)= \frac{1}{\cos^2(x)}}\)
Ostatecznie otrzymasz równanie zmiennej np. \(\displaystyle{ t=\cos x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie trygonometryczne, PW
Albo.
Dziedzina (w powyższym też być powinna).
Zgubić tangensy na rzecz sinusa i kosinusa.
Przekształcić prawą + pomnożyć stronami przez mianownik (inny niż 1).
Pomnożyć stronami przez sinusa.
Kończyć.
Dziedzina (w powyższym też być powinna).
Zgubić tangensy na rzecz sinusa i kosinusa.
Przekształcić prawą + pomnożyć stronami przez mianownik (inny niż 1).
Pomnożyć stronami przez sinusa.
Kończyć.
- Santiago A
- Użytkownik
- Posty: 248
- Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaragoza
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 51 razy
Równanie trygonometryczne, PW
Po przeniesieniu wszystkiego na jedną stronę mamy
\(\displaystyle{ (2 \cos x -1) (2 \cos 3x - 1)(2 \cos 3x + 2 \cos 2x + 2\cos x +1)(\sec 2x) = 0}\).
Wszystkie czynniki poza przedostatnim nie sprawiają większych trudności. Rozbijamy:
\(\displaystyle{ 1 + 2 \cos x + 2 \cos^2x + 2\cos^3 x - 2 \sin x^2 - 6 \cos x \sin^2 x = 0}\).
Niech \(\displaystyle{ y = \cos x}\), wtedy \(\displaystyle{ \sin^2 x = 1 - y^2}\). Dostajemy równanie \(\displaystyle{ 8y^3 + 4y^2 - 4y -1 = 0}\). Organizatorzy byli zadowoleni z zostawienia tego w takiej postaci czy trzeba było męczyć się z szukaniem pierwiastków? Żaden nie jest przyjemny.
\(\displaystyle{ (2 \cos x -1) (2 \cos 3x - 1)(2 \cos 3x + 2 \cos 2x + 2\cos x +1)(\sec 2x) = 0}\).
Wszystkie czynniki poza przedostatnim nie sprawiają większych trudności. Rozbijamy:
\(\displaystyle{ 1 + 2 \cos x + 2 \cos^2x + 2\cos^3 x - 2 \sin x^2 - 6 \cos x \sin^2 x = 0}\).
Niech \(\displaystyle{ y = \cos x}\), wtedy \(\displaystyle{ \sin^2 x = 1 - y^2}\). Dostajemy równanie \(\displaystyle{ 8y^3 + 4y^2 - 4y -1 = 0}\). Organizatorzy byli zadowoleni z zostawienia tego w takiej postaci czy trzeba było męczyć się z szukaniem pierwiastków? Żaden nie jest przyjemny.