Poprawny zapis funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ceanseer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 9 mar 2010, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Poprawny zapis funkcji

Post autor: ceanseer »

Rozwiązałem właśnie zadanie i żeby obliczyć \(\displaystyle{ \tg \alpha}\) musiałem przyrównać 2 długości trójkąta. Czy ten zapis jest poprawny?

\(\displaystyle{ \tg \alpha=\frac{6\sqrt{3}}{6} = 60^\circ}\)

A ten?
\(\displaystyle{ \tg \alpha=\frac{6\sqrt{3}}{6}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 60^\circ}\)

I ten?

\(\displaystyle{ \tg 60^\circ = 60^\circ= \frac{6\sqrt{3}}{6}}\)

Wiem, mogę skrócić 6.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Poprawny zapis funkcji

Post autor: AiDi »

ceanseer pisze: A ten?
\(\displaystyle{ \tg \alpha=\frac{6\sqrt{3}}{6}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 60^\circ}\)
Tylko ten.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Poprawny zapis funkcji

Post autor: a4karo »

Przeczytaj to, co napisałeś po polsku

"pierwiastek z trzech jest równy sześćdziesiąt stopni "

Ma sens?
ceanseer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 9 mar 2010, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Poprawny zapis funkcji

Post autor: ceanseer »

AiDi pisze:
ceanseer pisze: A ten?
\(\displaystyle{ \tg \alpha=\frac{6\sqrt{3}}{6}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 60^\circ}\)
Tylko ten.
Dzięki. Nie byłem pewien co do pierwszego, a miałem duże wątpliwości przy 3-cim.
a4karo pisze:Przeczytaj to, co napisałeś po polsku

"pierwiastek z trzech jest równy sześćdziesiąt stopni "

Ma sens?
Nie ma sensu. Zaryzykuję stwierdzenie: żadna liczba rzeczywista nie równa się jednostce miary kąta płaskiego. Teraz tu mam dylemat, czy nie tworzę nowych beznadziejnych twierdzeń.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Poprawny zapis funkcji

Post autor: a4karo »

ceanseer pisze: Nie ma sensu. Zaryzykuję stwierdzenie: żadna liczba rzeczywista nie równa się jednostce miary kąta płaskiego. Teraz tu mam dylemat, czy nie tworzę nowych beznadziejnych twierdzeń.
No nie do końca. \(\displaystyle{ 60^\circ}\) jest równe \(\displaystyle{ \pi/3}\) radianów. To mniej więcej tak jak 100 metrów to 0.1 km. Tyle tylko, że rzeczywiście warto dodać jednostkę (w układzie SI domyślną jednostka kąta płaskiego jest własnie radian, więc nie będzie błędem zapis \(\displaystyle{ 60^\circ=\pi/3}\)
ODPOWIEDZ