Przejście w kofunkcję

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Zyvold
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 cze 2016, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Przejście w kofunkcję

Post autor: Zyvold »

Witam, targa mną pewien problem, otóż czy np.

funkcja \(\displaystyle{ \ctg \left( 270- \alpha \right) ,}\)

która równa jest

\(\displaystyle{ -\ctg \alpha}\)
(przejście w kofunkcję [ctg w III ćwiartce jest dodatni])
to \(\displaystyle{ \tg \alpha}\) czy \(\displaystyle{ -\tg \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 16 cze 2016, o 14:35 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

Przejście w kofunkcję

Post autor: Chewbacca97 »

Ze wzorów redukcyjnych masz, że \(\displaystyle{ \ctg\left( 270^{\circ} - \alpha \right) = \tg \alpha}\).
Aczkolwiek nie jestem pewien, czy zachodzi równość, o której mówisz - tj. \(\displaystyle{ \ctg\left( 270^{\circ} - \alpha \right) = - \ctg \alpha}\). Skąd pomysł, że tak jest?
ODPOWIEDZ