trygonom.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

trygonom.

Post autor: Grzegorz t »

Podać dokładną wartość wyrażenia, nie korzystając z kalkulatora
\(\displaystyle{ \cos(arctg\frac{3}{2}-arctg\frac{2}{3})= ?}\)
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

trygonom.

Post autor: bolo »

Najpierw użyj wzór na cosinus różnicy, a potem ten temat powinien być pomocny:

https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=26870
ODPOWIEDZ