Miejsce zerowe
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 1 raz
Miejsce zerowe
Znajdź miejsce zerowe podanej funkcji:
\(\displaystyle{ f(x,y)= \frac{\sin x+\cos y}{1-e^{xy}}}\),
\(\displaystyle{ \sin x=-\cos y}\), Co dalej to juz nie mam pojęcia.
\(\displaystyle{ f(x,y)= \frac{\sin x+\cos y}{1-e^{xy}}}\),
\(\displaystyle{ \sin x=-\cos y}\), Co dalej to juz nie mam pojęcia.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2016, o 00:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- AloneAngel
- Użytkownik
- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Miejsce zerowe
\(\displaystyle{ \cos(y) = -\sin(x) = \sin(-x) = \cos(\frac{\pi}{2} - (-x)) = \cos(\frac{\pi}{2} +x )}\)
Dalej sobie poradzimy?
Dalej sobie poradzimy?
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 1 raz
- AloneAngel
- Użytkownik
- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Miejsce zerowe
Nie. Po pierwsze zapomniałeś gdzieś o okresie. Po drugie \(\displaystyle{ \cos(\alpha) = \cos(\beta) \Leftrightarrow \alpha = \beta + 2k \pi}\) lub \(\displaystyle{ \alpha = -\beta + 2k \pi, \ k \in \mathbb{Z}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 1 raz
Miejsce zerowe
\(\displaystyle{ y=x+ \frac{5k \pi }{2} , k \in \mathbb{Z}}\),
\(\displaystyle{ y=-x+ \frac{5k \pi }{2} , k \in \mathbb{Z}}\),
teraz jest ok?
\(\displaystyle{ y=-x+ \frac{5k \pi }{2} , k \in \mathbb{Z}}\),
teraz jest ok?
- AloneAngel
- Użytkownik
- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Miejsce zerowe
Prawie dobrze. Dostajemy \(\displaystyle{ y = \frac{\pi}{2} + x + 2 k \pi = x + \frac{\pi + 4k \pi}{2} = x + \frac{(1+4k) \pi}{2}, \ k \in \mathbb{Z}}\) Drugi analogicznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 1 raz
Miejsce zerowe
Ostateczny zapis bedzie taki?
\(\displaystyle{ M_0=\left\{(x,y): y= x + \frac{(1+4k) \pi}{2}, \ k \in \mathbb{Z} \vee y=- x + \frac{(1+4k) \pi}{2}, \ k \in \mathbb{Z} \right\}}\)
\(\displaystyle{ M_0=\left\{(x,y): y= x + \frac{(1+4k) \pi}{2}, \ k \in \mathbb{Z} \vee y=- x + \frac{(1+4k) \pi}{2}, \ k \in \mathbb{Z} \right\}}\)
- AloneAngel
- Użytkownik
- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Miejsce zerowe
Jeszcze trzeba uwzględnić mianownik (bo kiedyś się on zeruje) - należy sprawdzić czy jakieś miejsca zerowe nam nie zerują mianownika i się ich pozbyć (bo wtedy mamy dzielenie przez zero).
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 1 raz
Miejsce zerowe
\(\displaystyle{ M_0=\left\{(x,y): y= x + \frac{(1+4k) \pi}{2}, \ k \in \mathbb{Z} \wedge x \neq 0 \vee y=- x + \frac{(1+4k) \pi}{2}, \ k \in \mathbb{Z}\wedge x \neq 0 \right\}}\)
Teraz juz powinno byc dobrze-- 28 maja 2016, o 18:34 --Dzięki za pomoc
Teraz juz powinno byc dobrze-- 28 maja 2016, o 18:34 --Dzięki za pomoc
- AloneAngel
- Użytkownik
- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Miejsce zerowe
Powinniśmy jeszcze wyrzucić te miejsca w których \(\displaystyle{ y = 0}\), tj punkty \(\displaystyle{ x = \pm\frac{(1+4k) \pi}{2}}\), bo dla \(\displaystyle{ y = 0}\) mianownik też nam się zeruje.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2016, o 00:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \pm.
Powód: Poprawa wiadomości: \pm.
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Miejsce zerowe
\(\displaystyle{ \sin x+\cos y= \sqrt{2} \left( \sin x+\frac{\pi}{4} \right) =0}\)
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 29 maja 2016, o 00:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Miejsce zerowe
Twierdzisz, ze \(\displaystyle{ \sin x+\cos y}\) nie zależy od \(\displaystyle{ y}\)?Milczek pisze:\(\displaystyle{ \sin x+\cos y= \sqrt{2} \left( \sin x+\frac{\pi}{4} \right) =0}\)Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Miejsce zerowe
A, to nie dziwie się że tego nie było.Chyba muszę trochę zmienić moje standardy. Nie, nie twierdzę tak.a4karo pisze:Twierdzisz, ze \(\displaystyle{ \sin x+\cos y}\) nie zależy od \(\displaystyle{ y}\)?Milczek pisze:\(\displaystyle{ \sin x+\cos y= \sqrt{2}(\sin x+\frac{\pi}{4})=0}\)Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 29 maja 2016, o 00:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Miejsce zerowe
Ale rzeczywiście takie podejście najszybciej i bez komplikacji daje wszystkie rozwiązania:
\(\displaystyle{ \sin x+\cos y=\sin x +\sin(\pi/2-y)=2\sin\frac{x-y+\frac{\pi}{2}}{2}\cos\frac{x+y-\frac{\pi}{2}}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x+\cos y=\sin x +\sin(\pi/2-y)=2\sin\frac{x-y+\frac{\pi}{2}}{2}\cos\frac{x+y-\frac{\pi}{2}}{2}=0}\)