Udowodnij nierówność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Udowodnij nierówność

Post autor: Larsonik »

Udowodnij nierówność:
\(\displaystyle{ \left| \sin x + \cos x \right| \le \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x \in R}\)
Moje pytanie brzmi, czy mogę podnieść tę nierówność bezpiecznie stronami do kwadratu i traktować nową nierówność jako równoważną?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Udowodnij nierówność

Post autor: Premislav »

Tak, gdyż obie strony są nieujemne (bo po lewej masz wartość bezwzględną).
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Udowodnij nierówność

Post autor: Larsonik »

Okej, wydawało mi się, że gdzieś może być haczyk jednak, dzięki
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Udowodnij nierówność

Post autor: Milczek »

Larsonik pisze:Udowodnij nierówność:
\(\displaystyle{ \left| \sin x + \cos x \right| \le \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x \in R}\)
Moje pytanie brzmi, czy mogę podnieść tę nierówność bezpiecznie stronami do kwadratu i traktować nową nierówność jako równoważną?
To ja zapodam standardowo jak na mnie :

\(\displaystyle{ \left| \sin x + \cos x \right| \le \sqrt{2} \Leftrightarrow | \sin(\frac{\pi}{4}+x)| \le 1}\), co jest już dość oczywiste.
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Udowodnij nierówność

Post autor: Larsonik »

Dobre, Milczek!
ODPOWIEDZ