Wyznacz zbiór wartości funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
juulss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 gru 2014, o 23:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Wyznacz zbiór wartości funkcji

Post autor: juulss »

\(\displaystyle{ f(x) = \sin ^{4} x - \cos ^{4} x - 1}\)

Ma ktos pomysl jak to przeksztalcic?
Ostatnio zmieniony 17 maja 2016, o 20:44 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Wyznacz zbiór wartości funkcji

Post autor: Kacperdev »

Może najpierw wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadatów.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Wyznacz zbiór wartości funkcji

Post autor: SlotaWoj »

Podstaw \(\displaystyle{ y=\cos^2x}\) i wyznacz zbiór wartości funkcji dla \(\displaystyle{ y\in\left\langle0;1\right\rangle}\).
Ostatnio zmieniony 18 maja 2016, o 15:43 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Wyznacz zbiór wartości funkcji

Post autor: Kacperdev »

SlotaWoj, to niekonieczne. Wystarczy wzór skróconego mnożenia i jedynka trygonometryczna.
Chociaż przyznaję, że w ogólności to przydatne podejście.
juulss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 gru 2014, o 23:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Wyznacz zbiór wartości funkcji

Post autor: juulss »

Kacperdev, mozesz mi to rozpisac? Bo mam problem z czwartymi potegami..
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Wyznacz zbiór wartości funkcji

Post autor: Kacperdev »

wskazówka: \(\displaystyle{ \sin^4 x = \left( \sin^2 x\right)^2}\)
juulss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 gru 2014, o 23:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Wyznacz zbiór wartości funkcji

Post autor: juulss »

Kacperdev, po przeksztalceniach \(\displaystyle{ \sin ^{4}x - \cos^{4}x = \sin^{2}x - \cos ^{2}x}\) ?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Wyznacz zbiór wartości funkcji

Post autor: Kacperdev »

tak.
ODPOWIEDZ