Rozwiąż równanie z kosinusem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
kotek1591
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 18 lut 2005, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Rozwiąż równanie z kosinusem

Post autor: kotek1591 »

Czy istnieje rozwiązanie równania \(\displaystyle{ x=\cos x}\)? Jeśli tak to jak to można policzyć?
Z góry dziękuje za okazaną mi pomoc.
Ostatnio zmieniony 1 mar 2012, o 23:11 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Rozwiąż równanie z kosinusem

Post autor: Tomasz Rużycki »

Rozwiązanie analityczne nie istnieje. Możesz jedynie pokazać, że równanie to ma rozwiązanie biorąc f(x)=cosx-x. Numerycznie możesz wyznaczyć przybliżoną wartość x.

PS. Rozwiązanie jest tylko jedno.

Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

Rozwiąż równanie z kosinusem

Post autor: bisz »

w radianach:
x=0,73908513321516064165531208767387
w stopniach mówiąc
x=42,34645883
przekształcając to na minuty i sekundy mamy
x=42 ' 20 ' 47.25
ODPOWIEDZ