Zamiana tg na arctg
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 21 cze 2013, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Zamiana tg na arctg
Czy \(\displaystyle{ -\tg (a) =\arctan (a)}\) ?
Ostatnio zmieniony 16 maja 2016, o 21:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Zamiana tg na arctg
Dla niektórych kątów \(\displaystyle{ a}\) równość \(\displaystyle{ -\tg (a) =\arctan (a)}\) jest spełniona (np. dla \(\displaystyle{ a=0}\)).
Narysuj wykresy obu funkcji i popatrz.
Narysuj wykresy obu funkcji i popatrz.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 21 cze 2013, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Zamiana tg na arctg
to dlaczego na rysunku \(\displaystyle{ \varphi(\omega)=\arctan \frac{Q(\omega)}{P(\omega)}}\)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2016, o 22:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Zamiana tg na arctg
Bo, jak widać z rysunku,
\(\displaystyle{ \tg\varphi(\omega)=\frac{Q(\omega)}{P(\omega)}}\)
\(\displaystyle{ \tg\varphi(\omega)=\frac{Q(\omega)}{P(\omega)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 21 cze 2013, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Zamiana tg na arctg
Zatem dlaczego \(\displaystyle{ \arctan =\tg}\)?
Ostatnio zmieniony 17 maja 2016, o 09:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 21 cze 2013, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Zamiana tg na arctg
funkcja odwrotna do tangensa
-- 17 maja 2016, o 16:40 --
Odpowie mi ktoś dlaczego, w tym przypadku \(\displaystyle{ \tg = \arctg}\) ? Czy chodzi o ujemny kąt?
-- 17 maja 2016, o 17:52 --
ok już zzaczaiłem
-- 17 maja 2016, o 16:40 --
Odpowie mi ktoś dlaczego, w tym przypadku \(\displaystyle{ \tg = \arctg}\) ? Czy chodzi o ujemny kąt?
-- 17 maja 2016, o 17:52 --
ok już zzaczaiłem
Ostatnio zmieniony 17 maja 2016, o 20:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.