\(\displaystyle{ tg\frac{\pi}{9}+4sin\frac{\pi}{9}=\sqrt{3}}\)
wiem że lewą stronę równania muszę doprowadzić do postaci tg\(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) lub ctg\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\) starałam się ale mi nie wychodzi
wykazać równość
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
wykazać równość
Chodzi zapewne o to by zapisać:
\(\displaystyle{ tg\frac{\pi}{3}=tg3{\cdot}\frac{\pi}{9}}\) dalej \(\displaystyle{ \sqrt{3}=\frac{tg\frac{\pi}{9}(3-tg^{2}\frac{\pi}{9})}{1-3tg^{2}\frac{\pi}{9}}}\) podstawiasz niewiadomą pomocniczą \(\displaystyle{ tg\frac{\pi}{9}=t}\) podobnie z drugą częscią czyli z sinusem.
\(\displaystyle{ tg\frac{\pi}{3}=tg3{\cdot}\frac{\pi}{9}}\) dalej \(\displaystyle{ \sqrt{3}=\frac{tg\frac{\pi}{9}(3-tg^{2}\frac{\pi}{9})}{1-3tg^{2}\frac{\pi}{9}}}\) podstawiasz niewiadomą pomocniczą \(\displaystyle{ tg\frac{\pi}{9}=t}\) podobnie z drugą częscią czyli z sinusem.